Afbeelding

Schappen supers geleidelijk aan weer vol

Algemeen

EERB EEK - Nog vertonen sommige schappen in de supers vooral leegte, maar dat is van voorbijgaande aard. “Langzaam lopen we weer in op de hele grote vraag van klanten sinds vorige week vrijdag”, zegt Casper Heine, eigenaar van de Jumbo supermarkt in Eerbeek. “Het probleem is niet dat er geen spullen zijn, maar logistiek gezien is de enorme vraag moeilijk bij te sloffen.”

Na de toespraak van premier Mark Rutte over de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, zagen supermarkten de aankopen van consumenten enorm pieken. Het hamsteren leverde supermarktketen Jumbo de vrijdag na de toespraak de hoogste dagomzet ooit op. Topman Ton van Veen van Jumbo zei dat die 65 procent hoger was dan op een normale vrijdag.

Casper Heine: “Alle supers hebben enorme omzetten gedraaid. Je kunt de bevoorrading wel voor een deel opschalen, maar zo’n onverwacht grote vraag is niet bij te benen. We zien nog steeds dat mensen klaarblijkelijk het zekere voor het onzekere willen nemen en meer kopen dan gebruikelijk. Er zijn dus nog steeds lege rekken, maar het worden er wel minder. Ik verwacht dat die in de komende dagen ook weer gevuld zijn.”

Het feit dat de scholen dicht zijn, helpt daarbij. Heine: “Daardoor kunnen we veel extra krachten inhuren om de vakken te vullen. Want die zijn echt nodig. Ook al omdat we extra energie moeten steken in hygiënische maatregelen: we maken pinautomaten, de winkelwagentjes, zeg maar alle dingen die mensen aanraken met grote regelmaat schoon. We volgens daarvoor de richtlijnen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). We vragen van onze mensen ook dat ze met grote regelmaat hun handen wassen. En in de kantine niet allemaal op een kluitje gaan zitten. Trouwens: het is verstandig voor mensen die boodschappen doen vooraf en weer bij thuiskomst de handen te wassen.”

Heine zegt ook dat zijn winkel maximaal openblijft: “Je ziet dat sommige winkels in andere branches eerder sluiten, juist omdat er minder klanten zijn. Voor supermarkten is het van belang zolang mogelijk open te zijn, zodat de bezoekersstromen zo breed mogelijk gespreid blijven.

Het CBL blijft een dringend beroep doen op consumenten om hun normale boodschappenroutine te blijven volgen. Het bureau stelt: “Koop de hoeveelheden die je normaal ook koopt. Elke Nederlander heeft eten en hygiëneproducten nodig. Houd rekening met elkaar, blijf aardig tegen elkaar en zorg dat anderen ook hun reguliere boodschappen kunnen blijven doen. De organisatie benadrukt dat er voldoende voorraden zijn: “In de distributiecentra en in de ruim 4000 supermarkten wordt hard gewerkt zodat de schappen gevuld blijven.”

Uit de krant

Manifest ondertekend waarbij gemeente kinderparticipatie een warm hart toedraagt.
Kinderburgemeester Anne pioniert Algemeen 28 minuten geleden
Afbeelding
Open Camping Dag bij Minicamping Molenallee in Loenen Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt viert de eerste uitstap van de koeien naar buiten! Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Meer muziek in de klas. Algemeen 23 uur geleden
Karate staat weer op de kaart.
Karate Club Eerbeek zet zich weer op de kaart. Algemeen gisteren
Een goede warming up is het halve werk.
Geslaagde afsluiting van 25e Wintertennis Competitie Dorpen Algemeen gisteren
Rock uit de jaren '90.
Covertijd bij de Vroolijkheid Melissa Etheridge Algemeen gisteren
Foto ter illustratie.
Glaskunstenaar Lidwien Mol Algemeen 27 mrt, 15:27
Een gezellig volleybaltoernooi voor sponsoren
Bruvoc Sponsortoernooi, weer gezellig op en buiten het veld. Algemeen 27 mrt, 15:08
Via een vignet bijdragen aan onderhoud van de Veluwe?
Vrijwillige vignetten voor mountainbiken en paardrijden op de Veluwe Algemeen 27 mrt, 12:14
Vr1 VV Oeken team.
Autobedrijf Felder sponsor inloopshirts VR1 vv Oeken Algemeen 27 mrt, 12:05
Wat is hier te zien?
Speuren naar sporen op het Schaddeveld Algemeen 27 mrt, 11:55
Afbeelding
Dorpsraad Brummen wil volgende stap zetten in Burgerberaad Algemeen 26 mrt, 15:05
Een gezellige paastraining voor de jeugd.
Speciale paastraining bij Sportclub Brummen Algemeen 26 mrt, 14:47