Afbeelding

Dagbesteding WMO Brummen – Goed voor elkaar?

Gemeentenieuws

BRUMMEN/ EERBEEK - Is de dagbesteding in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in de gemeente Brummen goed geregeld? Geven gemeente en zorgaanbieders op een goede manier uitvoering aan het vastgestelde beleid op dit gebied? En kan de gemeenteraad naar behoren haar sturende en controlerende taak vervullen? Deze en andere vragen staan centraal in het onderzoeksrapport “Dagbesteding – Goed voor elkaar?”. De Rekenkamercommissie Brummen heeft dit onderzoek recent aan de gemeenteraad aangeboden. Tijdens het raadsforum op donderdag 9 april geeft de rekenkamercommissie een toelichting op het rapport. Het rapport, evenals de bestuurlijke reactie van het college van burgemeester en wethouders erop, is te vinden op www.brummen.nl/rekenkamercommissie.nl

In 2015 hebben de gemeenten in het zogenoemde sociale domein er veel taken bijgekregen. Daaronder ook de verantwoordelijkheid voor dagbesteding, als onderdeel van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Onder de vlag van het programma Samen Goed Voor Elkaar heeft de gemeente Brummen hieraan invulling gegeven. In 2019 is de Rekenkamercommissie (een onafhankelijke adviescommissie van de gemeenteraad) een onderzoek gestart naar dagbesteding. De resultaten van dit onderzoek zijn verwerkt in een uitgebreid onderzoeksrapport dat is aangeboden aan de gemeenteraad. Gelijktijdig heeft de gemeenteraad ook het college gevraagd wat zij van de bevindingen uit het rapport vindt. Het college heeft haar bestuurlijke reactie in een brief kenbaar gemaakt. In grote lijnen onderschrijft het college de bevindingen.

Aanbevelingen

Aan de hand van 9 concrete aanbevelingen biedt de Rekenkamercommissie de gemeenteraad handvatten om nog meer grip te krijgen op de Wmo-dagbesteding. Zo adviseert de commissie de gemeenteraad om heldere afspraken te maken over tussentijdse evaluatie van de behaalde resultaten. De Rekenkamercommissie roept de raad ook op om te onderzoeken welke aanpassingen nodig zijn gezien de snelle en sterke vergrijzing van de Brummense samenleving. Zo ziet de commissie een groeiende groep inwoners die behoefte heeft aan dagbesteding, maar ook een toename van de vraag naar zwaardere vormen van dagbesteding.

Vervolg

Tijdens het raadsforum op 9 april zal de rekenkamercommissie een toelichting geven op het rapport. Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met de voorzitter van de rekenkamercommissie Carlo van Dijk. Hij is te bereiken via de secretaris van de rekenkamercommissie, Marisan Noordermeer m.noordermeer@brummen.nl

Uit de krant

Mevrouw Gebrands en de heer Mulder in het zonnetje gezet na ieder 25 jaar vrijwillige inzet.
Vrijwillers nemen afscheid tijdens speciale bijeenkomst stichting Handsaam Algemeen 17 apr, 09:00
Samen door het prachtige landschap rondom Brummen toeren.
Tweede editie Scootmobieltocht Algemeen 16 apr, 09:00
Aziatisch hoornaar heeft geen natuurlijke vijanden in Nederland.
Aziatische Hoornaar: een gevaar voor onze bijen en natuur Algemeen 16 apr, 09:00
Afbeelding
IVN wandeling Doorstapwandeling Herikhuizerveld Algemeen 16 apr, 09:00
Linedance met de Papervalley dancers.
Countrydansen weer helemaal in de lift Algemeen 16 apr, 09:00
Afbeelding
Samenwerking Dorpsraad Brummen en IJsselmarke Algemeen 16 apr, 09:00
 De graven van 6 bemanningsleden van de neergestorte Lancaster. Foto: Pascal Pasman.
Herdenking 4 mei in Hall Algemeen 16 apr, 09:00
Afbeelding
Meer toelichting nodig voor inzet dieseltreinen bij RegioExpres Algemeen 12 apr, 09:00
Foto: Rutger Jongejan
Brandweer niet altijd inzetbaar door vrijwilligerstekort Algemeen 12 apr, 09:00
Maurits (11) en Noah ( 7) hebben de rubberboot naar het water gesleept.
Wadi vol water Algemeen 12 apr, 09:00
Dagelijkse reportage van de NPO. Foto: Wim Kluvers
NPO Radio 1 bericht '5 dagen' over problematiek Camping De Marshoeve Algemeen 12 apr, 09:00
Wethouder Steven van de Graaf (r) en voorzitter Henk Poldermans tekenen het jaarplan onder toeziend oog van bestuursleden Anne Margreet van der Horst en Hay Verstappen.
Dorpsraad Brummen en gemeente ondertekenen jaarplan Algemeen 12 apr, 09:00
Afbeelding
"We halen de lucht uit de begroting" Algemeen 12 apr, 09:00
Wandel4Daagse Eerbeek. Foto: Copyright: ADN-Fotografie.nl
Inschrijvingen voor 60ste Wandel4daagse Eerbeek van start Algemeen 12 apr, 09:00