Afbeelding

Omwonenden zonnepark overwegen stap naar Raad van State

Algemeen

HALL - Omwonenden van de voorgenomen zonneweide aan de Oude Zutphenseweg in Hall overwegen naar de Raad van State te stappen in een laatste poging om de vergunning voor de aanleg ervan te laten vernietigen. Eerder vochten zij de vergunningverlening aan bij de bestuursrechter in Arnhem, maar kregen daar ‘nul’ op het rekest.

De bezwaarmakers en hun adviseur Fokko Agteres zijn van mening dat de rechtbank in Arnhem hun bezwaren te licht heeft gewogen. Met name daar waar het gaat om het draagvlak voor het zonnepark, de gevolgen voor flora en fauna/biodiversiteit en het feit dat de gemeente Brummen geen beleid heeft voor wat betreft de aanleg van dergelijke grootschalige voorzieningen. Het veld met zonnepanelen is 36 hectare groot, waarbij een deel van 27 hectare ook daadwerkelijk wordt belegd met panelen.

De rechtbank in Arnhem oordeelde ten aanzien van het draagvlak echter dat er geen wettelijk voorschrift bestaat dat voorschrijft dat een project alleen vergund kan worden als daarvoor draagvlak bestaat. Dat er draagvlak in bredere zin bestaat zou blijken uit het feit dat de gemeenteraad heeft ingestemd met het verlenen van een verklaring van geen bedenkingen tegen het park. Ook meende de rechtbank dat de gemeente een redelijke afweging heeft gemaakt tussen het algemeen belang en dat van de omwonenden.

De bezwaarmakers voerden verder aan zij bij gebrek aan gemeentelijk beleid feitelijk in de kou staan bij het aanvechten van het zonneweideplan. Omdat het beleid er niet is, valt en viel het ook niet te bestrijden. De rechtbank had er om juridische redenen geen oren naar. “Een voorafgaande gemeentelijke beleidsvisie is niet noodzakelijk in gevallen waarin het, zoals hier, gaat om een vergunning die de aanleg van een zonneakker planologisch mogelijk maakt,’’ luidde het oordeel. Waarmee ook dit beroep ongegrond werd verklaard.

De rechtbank zag evenmin veel in de klachten van omwonenden over de aantasting van de flora en fauna door het dertig jaar lang beleggen van het gebied met zonnepanelen. Immers, zo stelde de rechtbank, heeft initiatiefnemer Jurrius uit Eerbeek aangegeven dat de weide zal worden omgeven door kruidenrijk grasland. De grond onder de zonnepanelen wordt ingezaaid met een kruidenrijk grasmengsel en op het perceel komt een bijenhotel. De zonnepanelen worden daarnaast uit elkaar geplaatst, zodat er ruimte is voor water en zonlicht om de bodem te bereiken. Dat is volgens de rechtbank voldoende waarborg dat het zonnepark niet leidt tot een onevenredige aantasting van de biodiversiteit en bodemkwaliteit.

Omwonenden besluiten komende week of ze naar de Raad van State stappen.

Uit de krant

Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 15 uur geleden
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 15 uur geleden
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 16 uur geleden
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 18 uur geleden
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 18 uur geleden
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 18 uur geleden
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 18 uur geleden
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 18 uur geleden
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Eerbeek: Een dag vol festiviteiten! Algemeen 18 uur geleden
Daslook is een prachtig dwergkeeshondje.
Dier van de week Algemeen 19 uur geleden
Luchtfoto jaren ‘30. Onder de Coldenhovenseweg, links de Volmolenweg. Bron: Eddy Arends.
Herkomst volmolenweg. Algemeen 19 uur geleden
Ruim 80 deelnemers namen deel aan het Stratentoernooi.
Badminton stratentoernooi gezellig en sportief Algemeen 19 uur geleden