Afbeelding

Dit najaar start de bouw van Zonnepark Eerbeek

Algemeen

Afdichten stortplaats Doonweg medio april gereed

EERBEEK – De werkzaamheden waarbij de voormalige stortplaats aan de Doonweg wordt afgedicht zijn naar verwachting in april afgerond. De afdichting is een wettelijke verplichting die Stort Doonweg BV als eigenaar van de voormalige stortplaats dient uit te voeren. Stort Doonweg BV en lokale energiecoöperatie BrummenEnergie hebben op 6 februari de werkzaamheden toegelicht aan enkele omwonenden. 

BrummenEnergie realiseert op de voormalige stortplaats aan de Doonweg Zonnepark Eerbeek. Voordat de bouw en de installatie van de ruim 15.500 zonnepanelen kan beginnen, moet eerst aan de wettelijke verplichting van afdichting van de stortplaats voldaan worden. Ook zonder de realisatie van een zonnepark hadden deze werkzaamheden plaats moeten vinden. In april is de afdichting met staalslakken naar verwachting gereed. Staalslakken is een steenachtige en korrelige materiaalsoort, afkomstig van hoogovens en officieel erkend als bouwmateriaal. De afdichtingslaag heeft enige maanden de tijd nodig om te stabiliseren en (hemel)waterdicht te worden, voordat dit najaar gestart kan worden met de bouw van het zonnepark.

Gesprek omwonenden

Op 6 februari hebben Stort Doonweg BV en BrummenEnergie uitleg gegeven aan een aantal omwonenden over de status van de voormalige stortplaats, de werkzaamheden en wie waar verantwoordelijk voor is. De stortplaats is niet meer actief: sinds 2001 wordt er niet meer gestort. In het verleden is op deze plaats voornamelijk papierpulp en plastic gestort door de papierfabrieken. De voormalige stortplaats, het grondwater en de huidige werkzaamheden worden voortdurend gemonitord door een gecertificeerd bureau. De Omgevingsdienst houd daar toezicht op. De omgevingsdienst doet dit in opdracht van de provincie Gelderland, die het bevoegd gezag heeft over de voormalige stortplaats. Stort Doonweg BV is als eigenaar van de voormalige stortplaats opdrachtgever van de huidige werkzaamheden. De provincie Gelderland heeft vergunning verleend voor deze werkzaamheden. De provincie heeft bevestigd dat de werkzaamheden geen gevaar opleveren voor de volksgezondheid, dat de werkzaamheden passen binnen de vergunning en voldoen aan de gestelde normen.

Zonnepark Eerbeek

Na afdichting pacht BrummenEnergie de grond om er Zonnepark Eerbeek te realiseren. Met de stroom die daarmee opgewekt wordt, kunnen zo’n 1600 huishoudens een heel jaar van stroom worden voorzien. Het plan voor dit zonnepark is in nauwe samenwerking met Stort Doonweg b.v. namens papierfabrieken DS Smith de Hoop en Mayr Melnhof Eerbeek ontwikkeld. BrummenEnergie wil lokaal duurzame energie opwekken en daardoor minder afhankelijkheid worden van grote energiebedrijven. De winst die BrummenEnergie met dit project realiseert vloeit terug naar de Brummense gemeenschap.

Uit de krant

Afbeelding
Meer muziek in de klas. Algemeen 1 uur geleden
Karate staat weer op de kaart.
Karate Club Eerbeek zet zich weer op de kaart. Algemeen 2 uur geleden
Een goede warming up is het halve werk.
Geslaagde afsluiting van 25e Wintertennis Competitie Dorpen Algemeen 2 uur geleden
Rock uit de jaren '90.
Covertijd bij de Vroolijkheid Melissa Etheridge Algemeen 2 uur geleden
Foto ter illustratie.
Glaskunstenaar Lidwien Mol Algemeen 21 uur geleden
Een gezellig volleybaltoernooi voor sponsoren
Bruvoc Sponsortoernooi, weer gezellig op en buiten het veld. Algemeen 21 uur geleden
Via een vignet bijdragen aan onderhoud van de Veluwe?
Vrijwillige vignetten voor mountainbiken en paardrijden op de Veluwe Algemeen gisteren
Vr1 VV Oeken team.
Autobedrijf Felder sponsor inloopshirts VR1 vv Oeken Algemeen gisteren
Wat is hier te zien?
Speuren naar sporen op het Schaddeveld Algemeen 27 mrt, 11:55
Afbeelding
Dorpsraad Brummen wil volgende stap zetten in Burgerberaad Algemeen 26 mrt, 15:05
Een gezellige paastraining voor de jeugd.
Speciale paastraining bij Sportclub Brummen Algemeen 26 mrt, 14:47
Veel vrijwilligers kwamen een handje helpen.
Veel vrijwilligers landelijke opschoondag! Algemeen 26 mrt, 14:38
Foto ter illustratie.
Eerste gezellige rommelmarkt Algemeen 26 mrt, 14:20
Filmfragment film 'Freedom Writers'.
Freedom Writers in Filmcafé Kruiskerk Algemeen 26 mrt, 14:13