Afbeelding

1300 fruitbomen geplant

Algemeen

LOENEN - In het weekend van 15 en 16 februari heeft de herenboerderij de Groote Modderkolk een volgende stap gemaakt in de verdere aanleg van de herenboerderij. In dit weekend hebben de leden van de herenboerderij onder leiding van de mensen van museumtuin 't olde Ras een gebied van ruim 1 hectare voorzien van 1300 fruitbomen. 

Symbolisch heeft kartrekker van het eerste uur Johan van Riel de eerste boom geplant met de bats die door Herenboeren Nederland geschonken is bij de opening van de herenboerderij.

Na het plaatsen van de boom ging de eerste groep leden aan de slag om de bomen in de grond te zetten. Het was heerlijk weer en de sfeer op de akker was geweldig. De leden werden op de akker voorzien van een natje en een droogje. Aan het eind van de eerste dag stonden er 670 bomen op hun plek. Na deze knappe inspanning genoten de leden van een welverdiend hapje en drankje in de Potstal. 

Op  de tweede dag ging de volgende groep leden vol enthousiasme aan de slag om de laatste ruim 700 bomen te plaatsen. De voorspellingen voor deze dag waren minder met name door de wind maar dit deerden de leden niet. Rond het middaguur kreeg deze groep een lekkere lunch aangeboden en werden ze afgelost door de derde groep leden. Aan het eind van de dag waren de 1300 fruitbomen geplaatst waarbij de laatste 5 bomen werden geplant door Berend names het bestuur; Gerty, Frans en Marleen namens de project groep; Aaron en helpers namens museumtuin 't olde ras; enkele dames namens de catering en Sonja namens alle leden en vrijwilligers.

De boomgaard bestaat uit maar liefst 1300 bomen en bessen van ruim 70 verschillende soorten, waaronder veel oude rassen maar ook populaire appelsoorten. In de boomgaard staan appels, peren, bessen, pruimen, kersen en enkele exoten zoals abrikozen en perziken.  

Sinds herenboerderij De Groote Modderkolk in april 2019 de magische grens van 100 deelnemers bereikte, heeft de coöperatie nog een flinke groeispurt gemaakt. Inmiddels staat de teller op 153 leden. Loenen is de eerste Gelderse en na Boxtel de tweede plaats in Nederland met een herenboerderij. De deelnemers hebben allemaal geld ingelegd en betalen wekelijks een bedrag per mond voor duurzame groenten, fruit, eieren en vlees van hun eigen, maar door een professionele boerin gerunde boerderij. Meer informatie is te vinden op grootemodderkolk.herenboeren.nl of door een email te sturen naar grootemodderkolk@herenboeren.nl

Uit de krant

Afbeelding
Open Camping Dag bij Minicamping Molenallee in Loenen Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt viert de eerste uitstap van de koeien naar buiten! Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Meer muziek in de klas. Algemeen 15 uur geleden
Karate staat weer op de kaart.
Karate Club Eerbeek zet zich weer op de kaart. Algemeen 16 uur geleden
Een goede warming up is het halve werk.
Geslaagde afsluiting van 25e Wintertennis Competitie Dorpen Algemeen 16 uur geleden
Rock uit de jaren '90.
Covertijd bij de Vroolijkheid Melissa Etheridge Algemeen 16 uur geleden
Foto ter illustratie.
Glaskunstenaar Lidwien Mol Algemeen 27 mrt, 15:27
Een gezellig volleybaltoernooi voor sponsoren
Bruvoc Sponsortoernooi, weer gezellig op en buiten het veld. Algemeen 27 mrt, 15:08
Via een vignet bijdragen aan onderhoud van de Veluwe?
Vrijwillige vignetten voor mountainbiken en paardrijden op de Veluwe Algemeen 27 mrt, 12:14
Vr1 VV Oeken team.
Autobedrijf Felder sponsor inloopshirts VR1 vv Oeken Algemeen 27 mrt, 12:05
Wat is hier te zien?
Speuren naar sporen op het Schaddeveld Algemeen 27 mrt, 11:55
Afbeelding
Dorpsraad Brummen wil volgende stap zetten in Burgerberaad Algemeen 26 mrt, 15:05
Een gezellige paastraining voor de jeugd.
Speciale paastraining bij Sportclub Brummen Algemeen 26 mrt, 14:47
Veel vrijwilligers kwamen een handje helpen.
Veel vrijwilligers landelijke opschoondag! Algemeen 26 mrt, 14:38