Afbeelding

Brummen zet in op preventieve bestrijding eikenprocessierups

Gemeentenieuws

BRUMMEN/ EERBEEK – De gemeente gaat dit jaar tijdig de strijd aan met de eikenprocessierups. Komend voorjaar zetten we natuurlijke vijanden (aaltjes) van de rupsen uit op eikenbomen . Door de aaltjes komen er minder eikenprocessierupsen en daardoor ook minder brandharen die overlast veroorzaken. We zetten ook acties in gang om de aanwezigheid van natuurlijke vijanden te stimuleren. We gaan sommige groenstroken inzaaien met bloemenmengsels en willen bermen anders gaan maaien. Zo kunnen we samen met de inzet van inwoners in eigen tuin zo veel mogelijk eikenbomen vrij houden van de eikenprocessierups.

De eerste actie die we uitvoeren is om in geselecteerde eikenbomen aaltjes, zogenaamde 'nematoden', uit te zetten. De nematoden zijn van alle preventieve bestrijdingsmethodes het minst schadelijk. Ze hebben namelijk geen negatieve gevolgen voor dieren die hoger in de voedselketen staan en ze zijn niet giftig. We zetten geen aaltjes uit op plaatsen waar beschermde vlindersoorten worden waargenomen. Om de vlinders te behouden laten we op deze plaatsen medio mei/juni de eikenprocessierupsen, net als afgelopen jaar, wegzuigen.

Bevorderen natuurlijke vijanden

Het uitzetten van aaltjes en het wegzuigen van rupsen is iets wat we eigenlijk liever niet doen. Het is beter de natuur zelf de overlast te laten oplossen. Er zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups die voor een afname van de plaag kunnen zorgen. Meestal is het een kwestie van tijd totdat er voldoende natuurlijke vijanden aanwezig zijn om de overlast weg te nemen. Diverse vogelsoorten, vleermuizen maar ook insectensoorten als sluipwespen en gaasvliegen doen zich tegoed aan de rups of de eikenprocessievlinder.

Inzaai bloemenmengsels

Op een aantal plekken binnen de bebouwde kom gaan we stukken gazon omvormen tot bloemenstroken. In deze stroken wordt een bloemenmengsel ingezaaid waar de natuurlijke vijanden van de rups op af komen. Door het aanbrengen van de bloemen wordt niet alleen de biodiversiteit verbeterd maar ook het aanzien van de straat. Door het maaibeheer van de bermen in het buitengebied te wijzigen van klepelbeheer naar maaien en afvoeren worden ook daar de bermen soortenrijker. De bermen worden door het afvoeren van het maaisel namelijk schraler en daardoor rijker aan bloemsoorten.

Samen in actie

Inwoners kunnen helpen bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Dat kan door de tuin geschikt te maken voor natuurlijke vijanden van de rups. Het ophangen van nestkastjes, het zaaien van bloemen en natuurvriendelijk onderhoud van de tuin dragen daar aan bij. Wij roepen daarom iedereen op om nu in alvast actie te komen en zo het natuurlijk evenwicht te herstellen. Zo kunnen we straks de overlast zo veel mogelijk te beperken. Op www.brummen.nl komt binnenkort meer informatie te staan over wat inwoners kunnen doen.

Uit de krant

 v.l.n.r.: Mariska Tichem, Ingrid Timmer, twee huidige bewoners van de oude Beekwal, Joost Harkink, Vincent Buitenhuis en Reint Scholten.Foto: Antoinette
Feestelijke start bouw woonzorglocatie de nieuwe Beekwal in Eerbeek Algemeen 16 minuten geleden
Horeca eigenaren en organisatie slaan handen ineen.
Pinksterweekend in het teken van brede verbinding Algemeen 1 uur geleden
Mevrouw Gebrands en de heer Mulder in het zonnetje gezet na ieder 25 jaar vrijwillige inzet.
Vrijwillers nemen afscheid tijdens speciale bijeenkomst stichting Handsaam Algemeen 17 apr, 09:00
Samen door het prachtige landschap rondom Brummen toeren.
Tweede editie Scootmobieltocht Algemeen 16 apr, 09:00
Aziatisch hoornaar heeft geen natuurlijke vijanden in Nederland.
Aziatische Hoornaar: een gevaar voor onze bijen en natuur Algemeen 16 apr, 09:00
Afbeelding
IVN wandeling Doorstapwandeling Herikhuizerveld Algemeen 16 apr, 09:00
Linedance met de Papervalley dancers.
Countrydansen weer helemaal in de lift Algemeen 16 apr, 09:00
Afbeelding
Samenwerking Dorpsraad Brummen en IJsselmarke Algemeen 16 apr, 09:00
 De graven van 6 bemanningsleden van de neergestorte Lancaster. Foto: Pascal Pasman.
Herdenking 4 mei in Hall Algemeen 16 apr, 09:00
Afbeelding
Meer toelichting nodig voor inzet dieseltreinen bij RegioExpres Algemeen 12 apr, 09:00
Foto: Rutger Jongejan
Brandweer niet altijd inzetbaar door vrijwilligerstekort Algemeen 12 apr, 09:00
Maurits (11) en Noah ( 7) hebben de rubberboot naar het water gesleept.
Wadi vol water Algemeen 12 apr, 09:00
Dagelijkse reportage van de NPO. Foto: Wim Kluvers
NPO Radio 1 bericht '5 dagen' over problematiek Camping De Marshoeve Algemeen 12 apr, 09:00
Wethouder Steven van de Graaf (r) en voorzitter Henk Poldermans tekenen het jaarplan onder toeziend oog van bestuursleden Anne Margreet van der Horst en Hay Verstappen.
Dorpsraad Brummen en gemeente ondertekenen jaarplan Algemeen 12 apr, 09:00