Logo brummensnieuws.nl

Herdenking raketinslag centrum Eerbeek

V1 onbemande raket
V1 onbemande raket

EERBEEK - Vrijdag 23 februari 1944 kwam er een V1- raket neer in het centrum van Eerbeek. Daarbij kwamen elf mensen om het leven en raakten er 30 gewond. Ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis werd vijf jaar geleden een plaquette onthuld aan de Stuijvenburchstraat. Daar zal op zondag 23 februari om 11.00u een herdenking plaatsvinden in bijzijn van burgemeester Alex van Hedel.

Het initiatief voor de herdenking is genomen door het 4-mei comité Eerbeek. 'Alle kerken en scholen zijn benaderd voor deze herdenking' zegt Freek Toevank, lid van het comité. 'Vanaf 11.00u zullen de klokken van de Kruiskerk en de voormalige H. Geestkerk luiden. Bij de herinneringsplaquette wordt u welkom geheten door Arjan van der Lest van het 4- mei comité. Aansluitend zullen de namen van alle slachtoffers opgelezen worden. Ik zal vertellen over wat er precies is gebeurd op deze plek, 75 jaar geleden. Na de toespraak van de burgemeester zullen er bloemen gelegd worden'.

Alle dodelijke slachtoffers waren evacués uit Arnhem. Vanwege de 'Slag om Arnhem' in september 1944 moesten de inwoners van die stad worden geëvacueerd. Duizenden van hen werden in Eerbeek en omstreken geplaatst. Zij werden ondergebracht bij particulieren, in fabriekspanden en scholen.

De V1- raket kwam neer op het kruispunt Stuijvenburchstraat/Illinckstraat/Coldenhovenseweg.

De omliggende winkels en woonhuizen werden zwaar beschadigd. In al deze panden waren evacués ondergebracht. De bakkerij van Mulder, later slagerij Van Veen en de groentewinkel van Tabor, nu De Pelikaan, werden weer opgebouwd. De schoenenwinkel van Te Hennepe, nu boekhandel Hendriks stortte in en vloog in brand doordat er kachels omvielen. Twee evacués zijn daar in de vlammenzee omgekomen. Tussen waar nu bakker Ten Veen en Rutten Schoenen zijn gehuisvest, stond een lagere school. Vier van de zeven lokalen werden totaal verwoest en ook hier zijn evacués omgekomen.

Op de overlijdensaktes van de elf slachtoffers staan ook adressen die ver van het kruispunt lagen.

Gezien het tijdstip (11.00u) van de V1- inslag werd aangenomen dat deze mensen op weg waren naar de gaarkeuken. Heel triest is het verhaal van twee gezinnen met elk vijf kinderen, die onderdak hadden gekregen bij de familie Jurrius aan de Harderwijkerweg. Beide moeders kwamen om.

Veel evacuees hebben nog jaren contact onderhouden met hun 'gastgezinnen'.

De herdenking op 23 februari is vanaf 11.00u bij de plaquette aan de Stuijvenburchstraat. Het 4- mei comité nodigt u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.

Meer berichten
 


Week 13

In week 13 zat er geen puzzel in de krant.De oplossing voor week 9: