Logo brummensnieuws.nl

Renovatie 'Den Eikenboom'

Foto: Google
Foto: Google

LOENEN - Voormalig Hotel-restaurant Den Eikenboom aan de Beekbergerweg 2 te Loenen wordt geheel gerenoveerd. Inmiddels zijn de werkzaamheden gestart. Maandag werd in het dorpshuis in Loenen een informatieavond gehouden, waarin de plannen voor het waarschijnlijk uit 1803 daterende pand werden toegelicht. Volgens eigenaar Fred Jansen uit Hall wordt het etablissement in hersteld met als doel dit bouwkundige erfgoed in Loenen voor de toekomst te behouden. Na afronding van de renovatie krijgt het pand ook de oude functie terug: dat van hotel, café-restaurant en plaats waar feest gevierd kan worden.

Den Eikenboom is een van de oudste nog bestaande logementen in het Apeldoornse buitengebied. Een aantal jaren geleden sloot de zaak en slijterij om daarna niet meer gebruikt te worden en ook in verval raakte. Jansen vond dat het ruim 200 jaar oude pand op een beeldbepalende plek in Loenen niet verloren mocht gaan.

De geschiedenis gaat weliswaar terug naar 1803, maar verschillende elementen wijzen op een voorgaand gebouw uit de 18e eeuw. Het oorspronkelijke pand werd gebouwd door de familie Capel, die er tot 1887 een herberg uitbaatte, vernoemd naar de eigen achternaam: 'De Capel'. In 1887 kocht Jan Willem Hagen uit Brummen de horecagelegenheid. De naam werd gewijzigd in Den Eikenboom na de schikking van een geschil tussen baron Hackfort van Ter Horst en een nabuur over een omgehakte eik. In de herberg werd ten slotte een schikking getroffen. Sindsdien staat op een uithangbord in kleuren de verzoening weergegeven. In de jaren daarna is het pand regelmatig uitgebreid en verhoogd. Zo werd in 1920 een woonhuis aan de zuidzijde aangebouwd.  In 1978 had de laatste grote verbouwing plaats: er werd een feestzaal aan het pand toegevoegd.

Den Eikenboom beschikte ook over een terras aan de andere zijde van de weg. Maar door de toename van het verkeer werd dat steeds minder interessant. Want dat men niet altijd even verstandig reed, mag wel blijken uit het feit dat enige malen een auto zich boordde in de gevel van de zaak: de bocht niet goed ingeschat. Zo reed in 1958 een militaire truck het pand binnen, met als gevolg dat de gehele voorgevel en delen van de zijgevels moesten worden vervangen.   

Overigens had Den Eikenboom nog een functie, zoals een schilderij van Gradus ten Pas uit 1898 weergeeft. Bij het pand is een stellage met galgen zichtbaar, want bij Den Eikenboom werd ook recht gesproken. Het vonnis werd daarbij meestal meteen ten uitvoer gebracht. De verwachting is dat het etablissement vanaf 2023 weer open is voor publiek.

Meer berichten
 


Week 12

RECEPTIONISTDe oplossing voor week 9: