Afbeelding

Gemeente Brummen kapt dode en slechte bomen

Gemeentenieuws

BRUMMEN/ EERBEEk – Bomen zijn van groot belang als het gaat om comfort, leefbaarheid en een gezonde samenleving. Ook in Brummen is er daarom veel waardering voor de vele bomen die onze groene gemeente rijk is. De gemeente plant, verzorgt, vervangt en onderzoekt de bomen om dit in stand te houden. Hierbij hoort ook dat we dode en afstervende bomen kappen. Bij het inspecteren zijn er afgelopen jaar meer dode en slechte bomen aangetroffen dan andere jaren. Veel van de te verwijderen bomen hebben het zwaar te verduren gehad door de droogte en hitte in de afgelopen 2 zomers. Dit toont aan dat niet alle bomen tegen de klimaat- verandering bestand zullen zijn. Het betekent dat we nu goed moeten kijken naar de soorten bomen die we aanplanten. Dit jaar actualiseren we daarom ons bomenbeleid. Door goed beleid willen we voor de toekomst een divers en gezond bomenbestand genereren. Najaar 2020 staat herplanting van de nu te kappen bomen gepland.

Oorzaken

Het klimaat in Nederland is de afgelopen 100 jaar in veel opzichten meetbaar veranderd. Zo steeg de gemiddelde temperatuur en nam de totale hoeveelheid jaarlijkse neerslag toe. De natuur verandert met het klimaat mee. Hier zijn het vooral berken die het zwaar hebben door de extremere omstandigheden. Daarnaast hebben ook de kastanjebloedingsziekte en de essentaksterfte gezorgd voor dode bomen.

Bomenbeleid

Bij de actualisatie van ons bomenbeleid later dit jaar nemen we dit soort ontwikkelingen mee. Bij de boomkeuze kijken we naar de benodigde leefruimte onder en boven de grond (zodat ze een lang leven hebben) en kijken we naar diversiteit zodat ziektes (essentaksterfte bijvoorbeeld) en plagen (denk aan de eikenprocessierups) minder kans krijgen. Hiermee willen we een divers en gezond bomenbestand garanderen voor de toekomst.

Herplanten

Op nagenoeg alle plekken waar een boom verdwijnt, planten we komend najaar jonge bomen terug. Dat doen we ook op plaatsen waar door de juni-storm van 2019 bomen verdwenen zijn. Is herplant op dezelfde plek niet mogelijk, dan doen we dat op een andere plek in de gemeente.

Inspectie

Om ons boombestand op peil te houden beoordelen we jaarlijks zo veel mogelijk gemeentelijke bomen op hun kwaliteit. In totaal zijn er 16.220 gemeentelijke bomen in Brummen. Het afgelopen jaar hebben de inspecteurs 271 dode en slechte bomen aangetroffen die een risico vormen. De bomen die een risico vormen worden weggehaald. Daarnaast verdwijnen er 40 bomen voor de herinrichting van straten en plantsoenen. Die herinrichting is bijvoorbeeld nodig vanwege het aanpassen van de riolen.

Planning

De kapwerkzaamheden vinden de aankomende weken plaats. Door de zachte winter begint het broedseizoen naar verwachting eerder dan gebruikelijk. We streven ernaar om op tijd klaar te zijn. Voordat er een boom wordt gekapt vindt er onderzoek plaats naar bewoonde nesten. In dat geval wordt er gekeken of het risico aanvaardbaar is om de boom langer te laten staan, of dat we maatregelen nemen zoals het verwijderen van bijvoorbeeld een deel van de kroon. Voor het verwijderen van 65 bomen is een omgevingsvergunning nodig en wordt een vergunningprocedure doorlopen. Deze bomen worden pas gekapt als de bezwarentermijn verlopen is.

Uit de krant

Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 14 uur geleden
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 14 uur geleden
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 15 uur geleden
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 17 uur geleden
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 17 uur geleden
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 17 uur geleden
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 17 uur geleden
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 17 uur geleden
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Eerbeek: Een dag vol festiviteiten! Algemeen 18 uur geleden
Daslook is een prachtig dwergkeeshondje.
Dier van de week Algemeen 18 uur geleden
Luchtfoto jaren ‘30. Onder de Coldenhovenseweg, links de Volmolenweg. Bron: Eddy Arends.
Herkomst volmolenweg. Algemeen 18 uur geleden
Ruim 80 deelnemers namen deel aan het Stratentoernooi.
Badminton stratentoernooi gezellig en sportief Algemeen 18 uur geleden