Afbeelding

Bagger verontrust omwonenden

Algemeen

EERBEEK -  De voormalige stortplaats tussen de Doonweg en het Soerense Zand wordt omgevormd tot een zonnepark waar op "onland" zonnestroom opgewekt gaat worden. Volgens diverse omwonenden stinkt de zaak echter, en niet figuurlijk maar letterlijk. Per dag storten twaalf grote kieperwagens baggerslib dat ze ophalen in de haven in Zutphen op de afvalberg. Vragen van deze krant over de kwaliteit en milieueffecten aan de overheidsinstanties blijven onbeantwoord.

Een gelige vloeistof sijpelt uit de berg grond wat eens de stortplaats aan de Doonweg in Eerbeek was. Bovenop de stort worden grote hoeveelheden grijs slib gestort. Gemeente Brummen meldde op 10 januari in de gemeentelijke berichten dat deze werkzaamheden het grondlichaam moeten stabiliseren. Na deze slib ophoging moet het grondlichaam nog een jaar uitzakken.

Op 11 november van het vorige jaar kwam het eerste bericht bij de redactie binnen van een verontruste aanwonende over wapperend plastic en een doordringende chemische geur. Vragen hierover aan de gemeente over de milieukwaliteit, en de volksgezondheid aspecten leverde een verwijzing naar de provincie op. De provincie op haar beurt kwam, ook na herhaald vragen, niet met een reactie.

Vanaf begin dit jaar zijn de werkzaamheden weer volop in gang gezet. Nog meer dan ervoor is de geur waarneembaar en de berg grond met sliblaag groeit gestaag. Na nieuwe reacties van lezers van dit blad die anoniem wensen te blijven zijn er weer vragen aan de gemeente gesteld. Woordvoerder Van Straten verwees ook nu weer naar de provincie, en ook nu reageerde de provincie niet op de vragen. Hoewel de stort zich op gemeentelijke gronden bevindt lijkt Brummen er weinig over te zeggen te hebben. De provincie is bevoegd gezag en daar zullen de antwoorden vandaan moeten komen. Woordvoerder Van Straten zegde toe zijn collega bij de provincie met klem te verzoeken antwoord te geven op de gestelde vragen. De recente discussie over PFas en stikstof lijkt de provincie niet te beletten onverdroten en zonder enige uitleg over de gevolgen door te gaan met de werkzaamheden.

Zolang de instanties de rijen en de monden gesloten houden blijft de burger met vragen zitten. Het stilzwijgen van de instanties lijkt een smet te gaan werpen op het op zichzelf mooie lokale project, en dat doet geen recht aan de inspanningen die zich initiatiefnemer Brummen Energie getroost. Deze club enthousiaste vrijwilligers zetten zich al jaren in een energietransitie te bewerkstelligen op lokaal niveau.

Uit de krant

Kunt u het zich voorstellen? Een baby voeden van de koningin?
"De Min van de Koningin" Algemeen 3 uur geleden
Jazz en Swingmuziek werd in WO2 verboden.
Forest Jazz Band speelt op 5 mei Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Collecte Hartstichting brengt mooi geldbedrag op in Brummen Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 24 apr, 14:39
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 24 apr, 14:20
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 24 apr, 13:39
Foto ter illustratie.
Doe mee met gezellige Buurtklusteam! Algemeen 24 apr, 12:28
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 24 apr, 12:21
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 24 apr, 12:20
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 24 apr, 12:15
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43