Logo brummensnieuws.nl

Interview Pieter de Oude, 62 jaar

Pieter de Oude
Pieter de Oude

BRUMMEN - In de Bibliotheek Brummen ben ik in gesprek met een bevlogen vrijwilliger die in de uitleen meehelpt. Pieter de Oude, hij is musicoloog, werkte ooit in de muziekbranche (CD's en DVD's)  vooral klassieke muziek en dan met name in de distributie ervan. Vanuit de hele wereld importeerden ze muziek en produceerden ook zelf. Als vertegenwoordiger ging hij alle klassieke muziekwinkels, die er destijds nog waren, af. Toen die in 2013 hun deuren sloten hield ook zijn baan op te bestaan.

In de Bibliotheek wordt zoveel georganiseerd

Pieter heeft nog steeds waardevolle netwerken in deze muziekwereld. Als vrijwilliger houdt hij zich bezig met het organiseren van concerten en zo werkt hij ook met veel plezier twee dagdelen bij de Bibliotheek in Brummen. Hij bezoekt altijd Bibliotheken, ook in het buitenland. 'Het grappige van openbare Bibliotheken is dat je er eigenlijk heel veel komt als je kleine kinderen hebt. De rest van de tijd moet je hard werken en heb je het druk.' De laatste jaren heeft hij wat meer rust gevonden, de muziek is heel belangrijk voor hem. Muziek maken met elkaar, hij speelt fagot in verschillende ensembles. Maar daarnaast is hij ook regelmatig aan het werk in de Bibliotheek. 'Het leuke daarvan', merkt hij op, 'is dat er zoveel georganiseerd wordt, in de zomer kun je s' avonds in de tuin naar optredens kijken, nu zijn er veel verschillende lezingen te bezoeken. Dat is erg gezellig. Daar ben je dan ook meer bij betrokken, stoelen klaarzetten, kaartjes verkopen, drankje inschenken. Je ziet de mensen uit de omgeving.'

De Bibliotheek is echt een ontmoetingsplek geworden

Hij heeft zelf een heel huis vol boeken. Zoveel boeken, dat hij tot zijn 120e nog wel door kan met lezen. En natuurlijk een kast vol partituren met mooie muziek. Thuis zitten kan hij niet, hij moet wel bezig zijn. Als vertegenwoordiger ging hij veel op pad om spullen te verkopen. Nu bij de Bibliotheek komt hij ook met veel verschillende mensen in contact. 'Het is leuk om ze te helpen en soms kom je mensen tegen die je jaren niet gezien hebt. De Bibliotheek is wel echt een ontmoetingsplek geworden!', vertelt Pieter enthousiast.

Meer berichten
 


Week 8

TRANSPIRATIEDe oplossing voor week 36: