Afbeelding

Opbrengst informatiebijeenkomsten verwoord in notities

Gemeentenieuws

EERBEEK/ BRUMMEN -  Het college van burgemeester en wethouders heeft de ontwikkeling van Eerbeek als speerpunt op de agenda staan. Met het onherroepelijk worden van grote delen van het bestemmingsplan voor het papierdorp, kunnen daadwerkelijk vervolgstappen worden gezet in het maken van plannen voor het centrumgebied. "En die stappen gaan we ook in 2020 met elkaar zetten", laat een gedreven wethouder Ine van Burgsteden weten. Binnen het college is zij verantwoordelijk voor de plannen voor Eerbeek. Afgelopen dinsdag nam het college kennis van twee notities waarin de inbreng van Eerbeekse inwoners en ondernemers eind 2018 en voorjaar 2019 zijn verwerkt. "Ik ben blij met de inzichten en informatie die dit heeft opgeleverd. Het helpt ons in 2020 vervolgstappen te zetten en definitieve keuzes te maken voor de toekomst van het centrum van Eerbeek."

Het optimisme om komend jaar voortvarend met de plannen van Eerbeek aan de slag te gaan heeft voor Van Burgsteden ook te maken met het raadsbesluit van 31 oktober dit jaar. "De Brummense raad heeft tijdens de begrotingsvergadering enkele ingrijpende besluiten genomen. Hierdoor hebben we meer middelen voor Eerbeek vrij kunnen maken. Maar de ambities en uitdagingen voor Eerbeek zijn fors. Het realiseren van de plannen kost veel geld. We zijn daarom op dit moment hierover volop in gesprek met partners, waaronder de provincie Gelderland." Het gemeentebestuur hoopt begin 2020 meer duidelijkheid te hebben over de beschikbare financiële ruimte voor het maken en uitvoeren van de plannen. "Zodra dit bekend is laten we dit natuurlijk weten en gaan we direct aan de slag met het vervolgtraject."

Wensen en ideeën vertaald
Eind 2018 en begin 2019 zijn er drie goed bezochte bijeenkomsten georganiseerd in De Korenmolen in Eerbeek. Veel inwoners en ondernemers hebben toen aangegeven hoe zij na de vaststelling van het bestemmingsplan aankijken tegen het centrumgebied van Eerbeek. En hoe we de Eerbeekse beek meer zichtbaar en beleefbaar kunnen maken, vooral ook in het dorpshart. Ook zijn er in het voorjaar bijeenkomsten geweest met de wijk- en dorpsraden en heeft ondernemersvereniging hun visie gepresenteerd. Al die inbreng is door een werkgroep, met begeleiding van een externe ontwerper, verwoord en in beeld gebracht in twee notities. Eén over het centrumgebied en één over de beek. Beide notities bevatten een tweetal denkrichtingen (zogenoemde verkenningen). Het zijn vertalingen van ideeën en wensen die zijn ingebracht. En waarvan de eerste berekeningen duidelijk maken dat hierover doorgepraat kan worden zodra er meer zicht is op voldoende geld. "We willen voortvarend aan de slag, maar wel met realistische en dus betaalbare plannen," vult wethouder Van Burgsteden aan.
De komende weken en wellicht maanden wordt achter de schermen nog volop gesproken om zicht te krijgen op de financieringsmogelijkheden. Toch ligt daarmee de situatie niet helemaal stil. "Er zijn bijvoorbeeld diverse marktinitiatieven die kansrijk kunnen zijn. En waar voldoende draagvlak voor lijkt te zijn. We gaan zeker zorgvuldig bekijken of we deze passende initiatieven kunnen faciliteren. Zeker als het binnen het bestemmingsplan past," aldus de wethouder.

Notities in Servicepunt
In het Servicepunt in Eerbeek zijn de notities in te zien. Inwoners en ondernemers die vragen hebben kunnen daar ook met een medewerker van het programmateam Ruimte voor Eerbeek in gesprek gaan. Via het mailadres ruimtevooreerbeek@brummen.nl kan men hiervoor een afspraak maken.

Uit de krant

Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 15 uur geleden
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 15 uur geleden
Michelle Hofenk blij met support vanuit VV.Oeken.
Stichting 22Q11 blij met reclamebord bij vv Oeken Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 16 uur geleden
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 19 apr, 17:03
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 19 apr, 15:14
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 19 apr, 15:13
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 19 apr, 15:11
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 19 apr, 15:00
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 19 apr, 14:46
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 19 apr, 14:36