Logo brummensnieuws.nl
Carbidschieten in Brummen. Foto: Marion Verhaaf
Carbidschieten in Brummen. Foto: Marion Verhaaf

Carbidschieten wordt Brummense traditie

Carbidschieten in Brummen. Foto: Marion Verhaaf
Carbidschieten in Brummen. Foto: Marion Verhaaf

BRUMMEN - Carbidschieten behoort tot het werelderfgoed en in Brummen weten ze daar goed raad mee. Sinds jaar en dag is het rond de jaarwisseling dan ook tijd voor een potje knallen.

Het begint al aardig een echte Brummense traditie te worden, carbidschieten bij boer Jopie Breukink in Brummen en bij Uitspanning de Vroolijke Frans in Broek.

Brummens Carbid Team (BCT)

In de wei, gelegen aan de L.R. Beijnenlaan, is ook nu de plek waar het BCT op Oudejaarsdag de melkbussen op een rij zet om ze vervolgens te laten knallen. Vanaf 2015 is er rondom steeds meer uitgebreid. Er wordt wat te drinken verkocht en ook aan eten is er gedacht. Destijds begonnen Arno Breukink en Bas Prins met het carbidschieten in de wei bij boer Breukink. Nu zijn er 14 vrijwilligers die zich met de voorbereidingen bezighouden en op Oudejaarsdag wordt dat uitgebreid met nog eens 30 vrijwilligers. In de wei staan dit jaar 13 melkbussen en het ontsteken wordt steeds professioneler, allemaal om de juiste mengverhouding te krijgen en de beste knallen. Er is live muziek en niet geheel onbelangrijk, het terrein is goed begaanbaar voor rolstoelers.

Carbidschieten in Broek

In Broek kan men deze dag vanaf 14.30-18.00 uur genieten van het knallen bij de Kleine Frans achter Uitspanning de Vroolijke Frans. Hier zijn niet zoveel bussen als in Brummen, maar de vrolijkheid is er niet minder om en zo wordt traditioneel het oude jaar afgesloten!

Meer berichten
 


Week 30

VRAAGGESPREKDe oplossing voor week 9: