Logo brummensnieuws.nl

Derde brand binnen acht weken in gemeente!

Opgebroken straat voorkomt stromen bluswater in Eerbeekse Beek

BRUMMEN - Na het marktplein in Brummen en de woonstudio aan de Stuijvenburchstraat in Eerbeek, was afgelopen zondag de derde grote brand binnen acht weken in de gemeente Brummen. Dit keer bij Smurfit Kappa in Eerbeek.

De brandweer rukte uit met groot materieel. Brandweerwagens, tankwagens, hoogwerkers en groot watertransport. Ondanks de vele ondergrondse brandkranen en geboorde putten was er ook watertoevoer vanuit het kanaal nodig, vanaf de Hallsebrug een afstand van 2 km.

Incidenten

Deze watertoevoer werd door een paar incidenten bemoeilijkt. Eerst door een automobilist die de dikke slangen niet had opgemerkt en zich klem reed op een koppelstuk. Vervolgens tijdens het oppompen van kanaalwater bij de Hallsebrug, hierbij schoot een slang van de pomp af. Daardoor is er hydrauliekolie in het kanaal terecht gekomen. "Zulke dingen gebeuren helaas, zegt René van der Neut, persvoorlichter van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Maar er is op geen enkel moment een tekort aan bluswater geweest." Waterschap Vallei en Veluwe is belast met het opruimen van de olie uit het kanaal.

Tijdelijke dam noodzakelijk

De brand trok veel publiek. Drommen mensen op straat werkten belemmerend voor de hulpdiensten. Een aantal wagens moest omrijden via het Kerkpad naar de Enkweg. Voor werkzaamheden aan het riool waren deze wegen opengebroken en moeilijk begaanbaar. Voor Vallei en Veluwe was het opengebroken kruispunt echter een gunstige factor. Het waterschap is altijd aanwezig bij branden om het (niet schone) bluswater te monitoren. Door de werkzaamheden lag het kruispunt een stuk lager dan de stoepranden waardoor het ging functioneren als bassin. Omdat er enorm veel bluswater werd gebruikt bleek dit niet lang genoeg houdbaar. De machinist van een minikraan die daar terplekke stond, werd snel opgespeurd en hij legde een tijdelijke dam aan. Volgens Sari Schoo van Vallei en Veluwe is dit absoluut noodzakelijk geweest. "Zo stroomde het meeste bluswater via het riool weg naar onze zuiveringsinstallaties in plaats van rechtstreeks de achtergelegen Eerbeekse Beek in." De brand woedde in de leegstaande kantoren van het fabriekspand waar eerder PilloPak in gevestigd was. Het is een oud gebouw met houten vloeren waarop vloerbedekking lag. Waarschijnlijk door de hitte sprong de sprinklerinstallatie in de hal van het bedrijf aan. Door de enorme inzet van de brandweer werd voorkomen dat het vuur oversloeg naar naastgelegen panden. De waterschade is groot. Wat de gevolgen zijn voor het bedrijf en het personeel is op dit moment nog niet duidelijk. De directeur van het bedrijf liet weten was niet bereikbaar te zijn voor commentaar.

Meer berichten
 


Week 31

In week 31 stond er geen puzzel in de krantDe oplossing voor week 9: