Logo brummensnieuws.nl

Ik houd van mensen

BRUMMEN - Ine van Burgsteden heeft er al 13 jaar als politica opzitten. Ruim zeven jaar was 52-jarige Arnhemse fractievoorzitter voor het CDA in de provinciehoofdstad, aansluitend vier jaar wethouder. Na de laatste verkiezingen nam ze het voorzitterschap van de fractie weer op zich. Totdat de Brummense CDA-fractie haar vroeg voor het wethouderschap in Brummen.

Dat is een stapje terug. Van een stad met 150.000 inwoners naar een plattelandsgemeente met 20.000 zielen? Ine van Burgsteden: "Ja, dat verschil is er, maar eigenlijk doet de schaal er niet toe. Ik houd van mensen en daarvoor wil ik een goed bestuurder zijn. Dienstbaar zijn, open staan, verbinden. In een grote of kleine gemeente: veel dingen waar je tegen aan loopt, zijn hetzelfde."

Van Burgsteden springt op een rijdende trein die al over 2,5 jaar het eindstation van deze bestuursperiode bereikt. Lastig? "Nee", zegt ze. "Er ligt een goed college-akkoord, dat grotendeels voortbouwt op wat er lag. Het zou niet goed zijn geweest zo'n akkoord vergaand om te bouwen. Er is genoeg te doen in deze gemeente. We moeten simpelweg voortmaken."

Zij heeft onder meer de portefeuille financiën onder haar hoede. Geen eenvoudige taak, gezien de lastige situatie waarin de Brummen zich bevindt. "Dat is waar. Dus moet je als bestuur goede keuzes maken. En geen voorstellen aannemen waar geen dekking voor is opgenomen. Ik heb wel amendementen en moties gezien hier waar dat het geval bij was. Dat moet je niet willen. financieel onverantwoord, maar het schept ook, verwachtingen die je niet waar kunt maken."

Van Burgsteden gaat zich verder onder meer bezighouden met recreatie en toerisme, economische zaken en de participatiewet. Terreinen die haar vertrouwd zijn. Ze volgde zelf de Hotelschool in Zwolle, en doceerde zelf later onder andere het vak Evenementenorganisatie bij de HAN. Voor haar wethouderschap in Arnhem was ze directeur/eigenaar van een bedrijf dat evenementen organiseerde. Als Arnhems wethouder had ze de participatiewet ook al in haar pakket.

Van Burgsteden woont in het centrum van Arnhem. Ze is na 30 jaar verknocht aan de stad, houdt van de dynamiek in de binnenstad. Ze blijft er dan ook wonen. Desalniettemin: Brummen is er niet minder om. Ze lacht: "Wie heeft er geen bruiloft meegemaakt op kasteel Engelenburg? Maar goed, ik ken Brummen nog niet goed genoeg. Maar voldoende om te weten dat het een schitterende gemeente is. En ik heb ervaren dat je hier een warm onthaal krijg. Straks als het weer wat beter is, parkeer ik hier een fiets. Heerlijk om zo Brummen te verkennen." 

Meer berichten
 


Week 27

In week 27 zat er geen puzzel in de krantDe oplossing voor week 9: