Logo brummensnieuws.nl

Raad: de schade kennen we nu. Maar waar is het gewin?

BRUMMEN - De Brummense raad, in bijzonder PvdA en CDA, heeft het Brummens openbaar bestuur een kolossale imagoschade bezorgd. Wat staat daar tegenover? Grote risico's, marginale kansen.

Donderdag maakte Peter-Paul Steinweg (VVD) bekend op te stappen als wethouder. De achtergrond: na het aftreden van Lokaal Belang (LB) wethouder Margriet Wartena in juni was een nieuwe wethouder nodig. Niet te leveren door datzelfde LB, dat in de raad nog maar kon bogen op één zetel. Als gevolg van het laakbare afsplitsen van Mame Douma plus twee kompanen van die partij. Zij gingen verder als Democratisch Brummen. Een nieuwe coalitie was dus noodzaak.

Op enig moment leek een vijf partijen coalitie de beste optie: VVD, CDA, PvdA, GroenLinks en D66. De VVD fractie echter zou te kritisch, te detaillistisch en daarmee te onbetrouwbaar zijn. Vond de PvdA. Het CDA volgde, ook al functioneerde het college goed. Niettemin: de liberalen werden bij de coalitievorming uitgesloten. Reden voor Steinweg vorige om zijn vertrek kenbaar te maken (zie interview elders). Zijn collega's Jolanda Pierik (CDA) en Eef van Ooijen (PvdA) besloten uit collegialiteit ook op te stappen, maar nog lopende zaken af te handelen.

Waar brengt ons dat? Na een weinig transparante formatie de afgelopen weken, ligt een nieuwe coalitie voor. Die bestaat uit partijen die bij de verkiezingen in 2018 in zetels of stemmen achteruitgingen (PvdA, CDA en D66) of licht plusten (GroenLinks, indien gezien als voorzetting van IPV). De winnaars van de verkiezingen (VVD, LB/Democratisch Brummen) zijn buitengesloten. De eerste vier verloren op een totaal van ongeveer 9.000 uitgebrachte stemmen er 800. VVD en de lokalen wonnen die.

De vier coalitiegenoten presenteren nu op 14 november een nieuw coalitie-akkoord. Maar wat heet nieuw? Brummen heeft geen geld voor serieus nieuw beleid. Formateur Annelies van der Kolk kreeg als opdracht dan ook mee om het bestaande coalitieakkoord uitgangspunt te laten zijn bij de formatiebesprekingen. Kortom: verwacht oude wijn in nieuwe zakken. Met dat verschil dat nu ook de recente oppositie van D66/GroenLinks er gezellig van mee nipt.

Peter-Paul Steinweg geldt algemeen als een prima wethouder (en werd in 2018 als enige unaniem door de raad gekozen). Jolanda Pierik is deskundig in haar portefeuilles en heeft nauwelijks kritiek van de raad ervaren. Eef van Ooijen, veteraan - inmiddels bezig aan zijn vierde termijn - en draagt enorm veel kennis met zich mee. Hij houdt overigens terugkeer als optie open als zijn partij dat vraagt (en de andere coalitiegenoten instemmen). Waarmee zijn afreden door critici zeker zal worden uitgelegd als windowdressing. Maar goed: veel kennis en kwaliteit weg.
Resteert een verscheurde raad, beschadigde mensen, marginaal nieuw beleid, verse, onervaren wethouders. En een gemeente met grote financiële problemen en een enorme, ingewikkelde taakstelling, alleen al waar het het Centrumplan Eerbeek aangaat. Partijpolitiek belang overvleugelde het algemene belang. De schade kennen we. Maar waar is het gewin?

Meer berichten
 


De oplossing voor week 45:

HOOFDPERSOONDe oplossing voor week 36: