Afbeelding

Geef uw mening over wind- en zonne-energie in de regio

Gemeentenieuws

GEMEENTE BRUMMEN - Om de landelijke klimaatdoelen te halen heeft het rijk aan alle regio's gevraagd om aan te geven hoeveel schone energie er kan worden opgewekt binnen de regio. Dit is hard nodig want we moeten onze CO2 uitstoot fors verminderen. Samen met de provincie, waterschappen, netbeheerders en andere regiogemeenten bepalen we waar en hoeveel schone energie opwekken voor ons haalbaar is. Dit willen we wel doen op een manier die het beste past bij Brummen en haar omliggende gemeenten. Hoe? Daarover kunt u nu meedenken via een online enque^te. Deze is tot en met 29 november te vinden op www.moventem.nl/brummen.

Zelfs al zouden we alle daken in de gemeente volleggen met zonnepanelen, dan nog wekken we maar een klein gedeelte van onze energievraag op. Daarom moeten we in het groot denken. Waar kunnen wij duurzame energie opwekken met zonnevelden en windmolens? Hoe geven we een passende plek in ons landschap aan het opwekken, opslaan en verdelen van energie? Welke beperkingen, maar vooral ook kansen liggen er? Om antwoord te geven op deze vragen, gaan wij aan de slag met de Regionale Energie Strategie (RES). Dit is een stappenplan, dat helpt om keuzes te maken bij de overgang naar onze eigen schone energie. 30 Regio`s in Nederland werken hier op dit moment aan.

Uw mening is belangrijk

In de enque^te kunt u reageren op verschillende stellingen over wind- en zonne-energie. Zoals 'Locaties voor windmolens moeten zoveel mogelijk langs bestaande (snel)wegen en/of waterwegen komen.' Of 'Opwekking van zonne-energie moet zoveel mogelijk plaats vinden waar de energie ook gebruikt wordt.'
Inwoners van Heerde, Epe, Apeldoorn, Zutphen, Lochem, Voorst en onze gemeente vullen dezelfde enque^te in. Zo krijgen we een beeld van de voorkeuren in de hele regio. Vul dus tot en met 29 november de enque^te in via www.moventem.nl/brummen.

Wat gebeurt er met de uitkomsten?

De resultaten van de enque^te gaan naar het bestuur van de Regionale Energie Strategie (RES) en worden de komende maanden gebruikt om de RES verder uit te werken. Dit gebeurt samen met de uitkomsten van verschillende RES-werksessies, waaraan, inwoners lokale en regionale partijen deelnemen. In de enque^te kunt u aangeven of u later informatie over de uitkomsten wilt ontvangen. De resultaten zijn straks ook te vinden op www.brummen.nl/duurzaamheid.

Eerder onderzoek

Begin 2019 hebben we via Brummens Spreekt al een breder duurzaamheidsonderzoek uitgevoerd. De uitkomsten hiervan zijn als eerste input gebruikt voor de Brummense inbreng in de RES. Deze enque^te wordt ingezet om dieper in te kunnen gaan op de opwek van grootschalige duurzame energie en om een regionaal beeld te krijgen.

Meer informatie

Meer weten over de RES of over de RES-werksessies en wie hieraan deelnemen? Op www.brummen.nl/duurzaamheid en op www.cleantechregio.nl/res leest u meer.

Uit de krant

Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 6 uur geleden
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 6 uur geleden
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 7 uur geleden
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 9 uur geleden
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 9 uur geleden
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 9 uur geleden
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 9 uur geleden
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 9 uur geleden
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Eerbeek: Een dag vol festiviteiten! Algemeen 9 uur geleden
Daslook is een prachtig dwergkeeshondje.
Dier van de week Algemeen 9 uur geleden
Luchtfoto jaren ‘30. Onder de Coldenhovenseweg, links de Volmolenweg. Bron: Eddy Arends.
Herkomst volmolenweg. Algemeen 10 uur geleden
Ruim 80 deelnemers namen deel aan het Stratentoernooi.
Badminton stratentoernooi gezellig en sportief Algemeen 10 uur geleden