Logo brummensnieuws.nl

Een misrekening

Z'n colbertje zat verstrikt in z'n broekriem. Zo liep Peter Paul zijn laatste gang naar het spreekgestoelte in het gemeentehuis. Niks voor gentleman Steinweg.  Ik wilde hem nog aan z'n jasje trekken, maar hij was te gehaast. Vol emotie. Peter Paul ging aftreden. Weg uit het gemeentehuis.

Terwijl het volk van Brummen inspector Banks volgde op NPO, of een dramatische film op Netflix, was het ware drama op het gemeentehuis te zien. Eerst het acute afscheid van VVD- wethouder Steinweg die niet wilde wachten tot hij werd weggestuurd en daarna de ontslagaanvraag van de overgebleven wethouders Pierik en Van Ooijen.

De PvdA en het CDA gaan verder met D66 en GroenLinks. Steinweg noemde het achterbaks. Dat komt ervan als de Brummense politici niet in het publiekstheater van de democratie debatteren maar achter de schermen. Tijdens de voorbespreking van de begroting 2020, in de zomer, deed de VVD een greep in de opzet van haar eigen wethouder en voor de lieve vrede gingen de andersdenkenden van PvdA en CDA daarin mee. De VVD wilde op z'n Trumps een kleine lastenverhoging en een grote bezuiniging en de coalitiegenoten CDA en PvdA precies andersom. Het debat erover hoort natuurlijk in alle openheid te worden gevoerd. Maar alleen Groen Links durfde uit te spreken dat Brummen op een faillissement afstevende. De PvdA en het CDA ontliepen het debat in de raad en doken samen met de VVD de achterkamer in. Hun overleg, waarvoor zelfs twee informateurs van VVD-huize te hulp werden geroepen, is vastgelegd in geheim gehouden gespreksverslagen. Het wachten is op een inwoner die met de Wet Openbaarheid in de hand om inzage vraagt.    

De nieuwe coalitie heeft de begroting 2020 overgenomen met een extra verhoging van de Onroerend Zaak Belasting. Tientallen procenten meer dan andere gemeenten blijkt uit vergelijkend onderzoek van Omroep Gelderland. En toch is de belastingdruk nog steeds (iets) onder het gemiddelde. Brummen heeft geprobeerd met een lege portemonnee de sport, de cultuur en de zorg overeind te houden. Een misrekening.

Muus Groot

Meer berichten
 


Week 22

VERWANTSCHAPDe oplossing voor week 9: