Afbeelding

Presentatie over toekomst van Reuversweerd

Algemeen

BRUMMEN - Op 20 november geeft Fred Janssen, eigenaar van landhuis Reuversweerd, tijdens een vergadering van de Dorpsraad Brummen een presentatie over de restauratie en toekomst van Reuversweerd. De bijeenkomst wordt gehouden in het gebouw van de SBW, Plein5 en begint om 20.00 uur. Toegang is gratis.

Landhuis Reuversweerd is een markant rijksmonument, gebouwd rond 1830 en aanvankelijk in bezit van de familie Colenbrander. door de familie Colenbrander In 1849 stichtte Frederik Christiaan Colenbrander er het landbouwbedrijf. Voor die tijd woonde hij in het oude huis dat naast het bedrijf stond. Zijn gelijknamige zoon en kleinzoon woonden na hem op Reuversweerd.

Na het overlijden van de laatste Colenbrander werd Reuversweerd eigendom van Jacobus Galenus Willem Hendrik baron van Sytzama, een zoon van de zuster van de laatste Frederik Christiaan Colenbrander.

Zowel tijdens het begin, als het eind van de tweede wereldoorlog 1945 werd het huis beschadigd door beschietingen en de brand als gevolg daarvan ontstond. Op 11 april 1945 werden grote vernielingen aangebracht aan de inboedel, het meubilair en het antiek. Jacobus Galenus Willem Hendrik baron van Sytzama werd in april 1945 door het SS-commando Andries Pieters in Brummen vermoord. Zijn vrouw liet het huis dichttimmeren en heeft nimmer meer een voet in het landhuis gezet.

Haar zoon, Hans van Sytzama, heeft verschillende pogingen ondernomen om het huis bewoonbaar te maken. Hij kreeg van de gemeente Brummen wel toestemming om appartementen in het landhuis te bouwen, maar voor bewoning kwamen ze niet in aanmerking vanwege de geurcirkel van de nabijgelegen boerderij. In 2016 besloot hij het huis, de boerderij en de circa zeventien hectare grond te verkopen aan Fred Janssen.

Met omvangrijke steun uit het provinciale subsidiefonds is hij medio 2018 begonnen aan de restauratie van het pand en de boerderij. Het karwei naar verwachting circa vier jaar in beslag nemen.

Tijdens de presentatie zal uitgebreid stil worden gestaan bij de historie, de restauratie en de toekomst van dit gebouw. Ook zal de mobiele erfgoedwerkplaats van het Gelders Restauratie Centrum ter sprake komen. Het GRC heeft de ruimte gekregen om hier tijdens de restauratie en samen met verschillende partners, bijeenkomsten, kennisactiviteiten, cursussen en (gedeelten van) opleidingen te verzorgen. Ook kan het GRC gebruik maken van de bouwplaats zelf om de praktijk van de 'restauratie in uitvoering' te laten zien.

Uit de krant

Mevrouw Gebrands en de heer Mulder in het zonnetje gezet na ieder 25 jaar vrijwillige inzet.
Vrijwillers nemen afscheid tijdens speciale bijeenkomst stichting Handsaam Algemeen 17 apr, 11:08
Afbeelding
IVN wandeling Doorstapwandeling Herikhuizerveld Algemeen 16 apr, 14:56
Samen door het prachtige landschap rondom Brummen toeren.
Tweede editie Scootmobieltocht Algemeen 16 apr, 14:28
Afbeelding
Samenwerking Dorpsraad Brummen en IJsselmarke Algemeen 16 apr, 14:22
De lege hongerpotjes mogen weer gevuld voor goede doelen.
Actie hongerpot Algemeen 16 apr, 14:15
Aziatisch hoornaar heeft geen natuurlijke vijanden in Nederland.
Aziatische Hoornaar: een gevaar voor onze bijen en natuur Algemeen 16 apr, 14:07
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 16 apr, 13:57
Linedance met de Papervalley dancers.
Countrydansen weer helemaal in de lift Algemeen 16 apr, 13:54
Afbeelding
Dier van de week Algemeen 16 apr, 13:47
 De graven van 6 bemanningsleden van de neergestorte Lancaster. Foto: Pascal Pasman.
Herdenking 4 mei in Hall Algemeen 16 apr, 13:45
Afbeelding
Meer toelichting nodig voor inzet dieseltreinen bij RegioExpres Algemeen 12 apr, 09:00
Foto: Rutger Jongejan
Brandweer niet altijd inzetbaar door vrijwilligerstekort Algemeen 12 apr, 09:00
Maurits (11) en Noah ( 7) hebben de rubberboot naar het water gesleept.
Wadi vol water Algemeen 12 apr, 09:00
Dagelijkse reportage van de NPO. Foto: Wim Kluvers
NPO Radio 1 bericht '5 dagen' over problematiek Camping De Marshoeve Algemeen 12 apr, 09:00