Jan Jelmer Veldkamp
Jan Jelmer Veldkamp

Een week na de brand

Algemeen

BRUMMEN - Met wat vrienden heeft Jan Jelmer Veldkamp (29) vrijdagavond, zoals ze dat vaker doen, een bordspel gespeeld in zijn woning boven Bakkerij De Winkel aan de Brummense Markt. Dan ruiken ze ineens de geur van verbrande kaas. Ze grappen dat de bakker beneden, die zoals gebruikelijk rond middernacht met bakken is gestart, iets fout heeft gedaan. Kort daarna ruikt het sterk naar verbrand plastic. 'Hij heeft iets heel erg fout gedaan', constateren ze.

Maar dan meldt een van zijn vrienden, die naar het toilet is geweest, dat er wel veel rook in de hal hangt. De voordeurbel gaat plots. Jan Jelmer: "Bakker Erno de Winkel had zijn apparatuur opgestart en was daarna geld gaan pinnen voor zijn kassa. Toen hij terugkwam, zag hij dat het foute boel was. De bakkerij stond in brand. Hij heeft Godzijdank enorm adequaat gehandeld en ons en mijn buren meteen gewaarschuwd. Normaal zou ik op dat tijdstip en met een zojuist afgelopen Oktoberfest voor de deur, niet meteen hebben gereageerd. 'Belletjestrekkers', zou ik denken. Maar door die rare geur en die rook ben ik wel naar beneden gegaan. Toen was het wel duidelijk."

Als hij weer omhooggaat om zijn vrienden te waarschuwen, staat de gang al vol rook. Jan Jelmer en zijn vrienden kunnen nog net zijn laptop, mobieltje en enige gitaren grijpen en meenemen. Korte tijd later staat de hele boel in brand. "Erno de Winkel is een held. Hij heeft mij, mijn vrienden en buren gered."

Jan Jelmer staat buiten en ziet hoe de gordijnen van zijn woning door het vuur worden verzwolgen. "Toen kwam er iets van acceptatie. Ik wist dat alles in de vuurzee verloren zou gaan."

's Ochtends om 06 uur gaat hij naar de Brummense woning van zijn ouders om te slapen. Zijn telefoon wekt hem om 10 uur. Het is de pandeigenaar, die met een expert van de verzekering bij de bakkerij staat. Of Jan Jelmer even kan komen. "Ik zei dat ik daar even niet toe in staat was. Ik heb opgehangen. En toen kwamen de tranen. De emotie kwam eruit."

Maar dan laat Brummen zich van de beste kant zien: "Ik was alles kwijt. Niet dat ik veel dure spullen had – de meeste krijgertjes- maar toch. Maar ineens waren er Facebook acties. Van alle kanten werd hulp aangeboden. Van vrienden, van vrienden van vrienden, van vreemden. Kleding, meubels, van alles. Je wil niet weten hoeveel. Ik zou wel tien woningen kunnen inrichten. Een inzamelactie bij het Oktoberfest zaterdag leverde 5 mille op voor de slachtoffers van de brand. Ik ben daarna op pad gegaan. Onder meer makelaars bezocht om te vragen of die een huurwoning voor me wisten."

De Brummense Makelaar Andries Kaak had dat niet, maar plaatste wel een oproep op Facebook om voor Jan Jelmer een woning te vinden. De vrouw van de postcommandant van de brandweer reageerde. Ze had een vakantiewoning voor hem tot april."

"Ik ben weer onderdak gelukkig, want de woning van mijn ouders is te klein om er lang te verblijven. Ik heb nu de tijd iets nieuws te vinden. De gemeente gaat regelen dat ik een urgentieverklaring krijg bij de woningbouwvereniging. Zo'n brand wil je niet meemaken. Maar het is wel hartverwarmend om te zien hoe mensen willen helpen als je in nood zit."

Uit de krant

Afbeelding
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt viert de eerste uitstap van de koeien naar buiten! Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Meer muziek in de klas. Algemeen 4 uur geleden
Karate staat weer op de kaart.
Karate Club Eerbeek zet zich weer op de kaart. Algemeen 5 uur geleden
Een goede warming up is het halve werk.
Geslaagde afsluiting van 25e Wintertennis Competitie Dorpen Algemeen 5 uur geleden
Rock uit de jaren '90.
Covertijd bij de Vroolijkheid Melissa Etheridge Algemeen 5 uur geleden
Foto ter illustratie.
Glaskunstenaar Lidwien Mol Algemeen gisteren
Een gezellig volleybaltoernooi voor sponsoren
Bruvoc Sponsortoernooi, weer gezellig op en buiten het veld. Algemeen 27 mrt, 15:08
Via een vignet bijdragen aan onderhoud van de Veluwe?
Vrijwillige vignetten voor mountainbiken en paardrijden op de Veluwe Algemeen 27 mrt, 12:14
Vr1 VV Oeken team.
Autobedrijf Felder sponsor inloopshirts VR1 vv Oeken Algemeen 27 mrt, 12:05
Wat is hier te zien?
Speuren naar sporen op het Schaddeveld Algemeen 27 mrt, 11:55
Afbeelding
Dorpsraad Brummen wil volgende stap zetten in Burgerberaad Algemeen 26 mrt, 15:05
Een gezellige paastraining voor de jeugd.
Speciale paastraining bij Sportclub Brummen Algemeen 26 mrt, 14:47
Veel vrijwilligers kwamen een handje helpen.
Veel vrijwilligers landelijke opschoondag! Algemeen 26 mrt, 14:38
Foto ter illustratie.
Eerste gezellige rommelmarkt Algemeen 26 mrt, 14:20