Logo brummensnieuws.nl

De omkering van de IJssel

IJssel
IJssel

BRUMMEN - Op 25 oktober geeft Dr. Kim Cohen een lezing in de Pancratiuskerk in Brummen. De geograaf licht toe waarom de IJssel stroomt zoals hij nu stroomt. En hoe het kan dat hij ooit de andere kant op stroomde. En hoe waarschijnlijk het is dat zoiets weer gebeurt?

Dr. Kim Cohen (1973) is docent/onderzoeker bij de Universiteit Utrecht, afdeling Fysische Geografie. Hij heeft onderzoek gedaan naar de ontstaansgeschiedenis van de rivier de Gelderse IJssel. Het gedeelte van de IJssel tussen Dieren en Deventer is daarbij het sleutelgebied.


Hij neemt u mee naar de bevroren hellingen van de Veluwe, de Rijn en zijrivier de Berkel van 50.000 jaar geleden. En wat er dan gebeurt. Het spannendste is de periode tussen 300 en 1000 na Christus – tijd van overstromingen, missionarissen en vikingen - want dan ontstaat de Gelderse IJssel. Iedereen is van harte welkom in de Pancratiuskerk, Kerkstraat 17 in Brummen. Het begint om 20.00, de zaal gaat om 19 .30 open. 

De organisatie zoekt overigens nog hulp bij het koffie schenken en/of taart/cake bakken. Vele handen maken licht werk! Wanneer u wilt helpen, mail dan naar pouwel.inberg@gmail.com.  

Meer berichten
 


Week 8

TRANSPIRATIEDe oplossing voor week 36: