Wilko van Kampen Foto: Martin Wengelaar
Wilko van Kampen Foto: Martin Wengelaar

Waterstof gaat het maken. En ik ben daarbij.

Algemeen

BRUMMEN - Het staat voor hem vast: waterstof heeft de toekomst. Een beter alternatief is niet voorhanden. Wilko van Kampen (56) uit Brummen is duurzaam ondernemer. Vorige week vertelde hij over zijn project voor het hergebruik van schepen als woningen. Maar zijn tweede focus is waterstof. De energiedrager van de nabije toekomst. Vanuit zijn bedrijf werkt Van Kampen met specialisten aan de bouw van een vernieuwend industrieel elektrolyse systeem.

Van Kampen: "Iedereen weet het: onze mobiliteit moet vergroenen. Auto's, vrachtwagens, maar vooral schepen stoten enorm veel CO2 uit. Alle fabrikanten zijn bezig om motoren zuiniger te maken, waardoor er minder fossiele brandstoffen verstookt worden. Géén fossiele brandstof gebruiken is natuurlijk beter. Elektrische auto's zijn in opmars. Steeds meer autofabrikanten komen met modellen die geheel elektrisch zijn. Tegenwoordig kan je met één lading een behoorlijke afstand afleggen. Maar optimaal is het niet. En dat zit in de accu. Die is duur, is betrekkelijk zwaar en er zitten kostbare metalen in. Bovendien degenereert een accu. Na verloop van tijd neemt het vermogen steeds verder af. Wat je zou willen hebben is wel een elektrische auto, maar met een andere energiebron."

En dat is waterstof. Dat kan o.a. geproduceerd worden via een techniek die elektrolyse heet. Elektrolyse splitst water in waterstof en zuurstof. Voor dat proces is energie nodig in de vorm van elektriciteit. De grondstof is water uit de kraan. Waterstof kan onder hoge druk worden opgeslagen in een tank en via een brandstofcel weer stroom opwekken, die bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor de aandrijving van voertuigen en schepen. In een later stadium kun je er ook vliegtuigen op laten vliegen.

Van Kampen: "Schone elektriciteit wordt opgewekt met windmolens en zonnepanelen. De vraag en aanbod van elektriciteit loopt alleen nooit synchroon. Bovendien fluctueert de hoeveelheid beschikbare zon en wind. Onze uitdaging is energie goedkoop, veilig en milieuvriendelijk op te slaan. Voor een klein deel kun je gebruik maken van accu's. Maar daaraan kleven technische en economische bezwaren. Waterstof is een ideale energiedrager. Dat kan eindeloos, je kunt het gebruiken wanneer dat wenselijk is. En dan is het nog volkomen schoon ook. Als waterstof omgezet wordt in elektriciteit is het eindproduct water."

Van Kampen werkt met zijn onderneming aan het ontwerp en productie van een nieuw type elektrolyse installatie dat waterstof op grote schaal kan produceren, wereldwijd. "We hebben een efficiënt en flexibel werkend systeem. Daarbij maken we geen gebruik van kostbare edele metalen. We staan aan de vooravond van de doorbraak van waterstof. Japan, Australië, China en UK investeren op grote schaal in een waterstof-economie. Nederland zou dat ook moeten doen. Voor mij staat vast: Waterstof gaat het maken. En ik ben daarbij.

Uit de krant

Kunt u het zich voorstellen? Een baby voeden van de koningin?
"De Min van de Koningin" Algemeen 20 minuten geleden
Jazz en Swingmuziek werd in WO2 verboden.
Forest Jazz Band speelt op 5 mei Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Collecte Hartstichting brengt mooi geldbedrag op in Brummen Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen gisteren
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 24 apr, 14:20
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 24 apr, 13:39
Foto ter illustratie.
Doe mee met gezellige Buurtklusteam! Algemeen 24 apr, 12:28
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 24 apr, 12:21
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 24 apr, 12:20
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 24 apr, 12:15
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43