Afbeelding

Zijn voorstellen aan de gemeenteraad betrouwbaar?

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - Mag de gemeenteraad erop vertrouwen dat wat in een raadsvoorstel staat juist is? Over die vraag zullen de raad en het college binnenkort op verzoek van raadslid Rolf Schinkel (D66) met elkaar spreken.

Aanleiding voor dit gesprek is het raadsvoorstel over het voornemen van de gemeente om een de gemeentelijke panden voor verduurzaming onder te brengen in een ESCo. Voor de Europese aanbesteding die nodig was, werd de raad gevraagd een krediet te verlenen van ruim 63.450 euro. "De kans op mislukken van de aanbesteding wordt verkleind door de marktverkenning die is uitgevoerd en door de samenwerking met de gemeente Gooise Meren, Purmerend en Hollands Kroon en met de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting," stond in het voorstel aan de raad. En ook: "Bij de voorbereiding en uitvoering van de aanbesteding wordt samengewerkt met de gemeente Gooise Meren."

Uit onderzoek van deze krant bleek dat de genoemde gemeenten niets wisten van een samenwerking. Die publicatie was voor D66 aanleiding om het Brummense College schriftelijk vragen te stellen. Uit de beantwoording blijkt niet dat er sprake was van samenwerking of een gezamenlijke Europese aanbesteding. Hooguit kan worden vastgesteld dat er enige kennis is uitgewisseld.

Vorige week stelde D66-raadslid Rolf Schinkel in de forumvergadering vast dat "met grote belangstelling kennis is genomen van de antwoorden over de aard en omvang van de samenwerkingsverbanden tussen de gemeente Brummen enerzijds en de gemeenten Gooise Meren, Purmerend en Hollandse Kroon anderzijds."

Omdat in het Forum slechts technische vragen gesteld kunnen worden, wilde hij nu niet ingaan op de mate van verbazing waarin de D66 fractie verkeert na kennisneming van de verstrekte antwoorden. Wel vroeg hij "of het college van mening is, dat het zin heeft om, op enig toepasselijk moment, met elkaar van gedachten te wisselen over de vraag of en in welke mate de raad moet kunnen aannemen dat feiten, beelden en andere informatie die in raadsvoorstellen worden verstrekt aan de raad ter onderbouwing van overwegingen, beweegredenen, standpunten en voorstellen, met de werkelijkheid overeen dienen te komen en over wat de consequenties zouden moeten zijn van de uitkomst van die gedachtewisseling?"

Met een eenvoudig "Ja" gaf de burgemeester aan dat het college open staat voor een dergelijke gedachtewisseling. De brief van het college met de schriftelijke antwoorden staat donderdag op de agenda. Wellicht dat dan duidelijk wordt in welke mate van verbazing de fractie van D66 verkeert.

Uit de krant

De Marshoeve. Bron: Google maps.
Apeldoorn eist snel vertrek campingbewoners Algemeen 1 uur geleden
Stort Doonweg.
"Provincie Gelderland schendt zorgplicht" Algemeen 1 uur geleden
Manifest ondertekend waarbij gemeente kinderparticipatie een warm hart toedraagt.
Kinderburgemeester Anne pioniert Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Open Camping Dag bij Minicamping Molenallee in Loenen Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt viert de eerste uitstap van de koeien naar buiten! Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Meer muziek in de klas. Algemeen 28 mrt, 11:23
Karate staat weer op de kaart.
Karate Club Eerbeek zet zich weer op de kaart. Algemeen 28 mrt, 10:55
Een goede warming up is het halve werk.
Geslaagde afsluiting van 25e Wintertennis Competitie Dorpen Algemeen 28 mrt, 10:30
Rock uit de jaren '90.
Covertijd bij de Vroolijkheid Melissa Etheridge Algemeen 28 mrt, 10:29
Foto ter illustratie.
Glaskunstenaar Lidwien Mol Algemeen 27 mrt, 15:27
Een gezellig volleybaltoernooi voor sponsoren
Bruvoc Sponsortoernooi, weer gezellig op en buiten het veld. Algemeen 27 mrt, 15:08
Via een vignet bijdragen aan onderhoud van de Veluwe?
Vrijwillige vignetten voor mountainbiken en paardrijden op de Veluwe Algemeen 27 mrt, 12:14
Vr1 VV Oeken team.
Autobedrijf Felder sponsor inloopshirts VR1 vv Oeken Algemeen 27 mrt, 12:05
Wat is hier te zien?
Speuren naar sporen op het Schaddeveld Algemeen 27 mrt, 11:55