Logo brummensnieuws.nl

Brummense Boeren Boos!

Kuilvoerbalen langs de N348
Kuilvoerbalen langs de N348

Brummen - In een ver verleden togen boze boeren gewapend met hooivork en dorsvlegel naar het stadhuis. Op 1 oktober trokken vele duizenden boeren waaronder Brummense en Eerbeekse op trekkers naar het Malieveld in Den Haag. De boosheid is niet anders, de reden evenmin. Men wil morele steun en geen minachting van volk en politiek.

Vanuit Brummen zijn zo'n 15 boeren naar Den Haag getrokken om te demonstreren. Voor de weggebruiker tussen Leuvenheim en Dieren was dat niet te missen. Her en der stonden kuilvoerbalen met teksten als 'liefde voor de boer' langs de weg. Jeroen Beker, de Brummense woordvoerder van de LTO afdeling, is vooral bedroefd: "De landbouw is niet de veroorzaker, maar vangt juist veel CO2 op in de productie van gewas. De industrie, de grote steden en het verkeer inclusief het vliegverkeer veroorzaakt het wél, maar blijft buiten schot" zo stelt Beker. Woordvoerder Henriet Dijk van LTO Noord zegt: "In zijn algemeenheid willen we eindelijk eens steun en waardering. De klimaat dillema's zijn er, maar we verwachten morele ondersteuning en niet alleen het wijzende vingertje".

Ook de woordvoering van de biologische boeren Laurens Nuijten van Biohuis begrijpt de boosheid. Biohuis heeft niet deelgenomen aan de demonstratie, maar diverse bio-boeren zijn op persoonlijke titel wel naar Den Haag gegaan. "Alle milieuproblemen worden de boeren in de schoenen geschoven, ook de biologische boeren" stelt Nuijten. "Je kunt niet goedkoop voedsel produceren en tegelijk diverse andere taken die de overheid heeft bedacht vervullen. Carola Schouten (min. landbouw) heeft een mooi verhaal over kringloop landbouw. De biologische sector brengt dat al heel lang in de praktijk. Pionieren kost tijd en dus geld, maar van alleen goede plannen kan de schoorsteen niet roken. In de EU zien we een toename van 15 tot 20% biologische landbouw, behalve in Nederland. Hier is geen echt beleid voor de omvorming. Overheden zouden kunnen beginnen met zelf lokaal geproduceerde biologische producten te gebruiken. Daar zit dan al gelijk een stuk beeldvorming en waardering in."

Meer berichten
 


Week 6

In week 6 zat er geen puzzel in de krantDe oplossing voor week 36: