Logo brummensnieuws.nl

Engelse Valerie ontroerd door herdenkingen

Door: MARION VERHAAF

VOLOP RESPECT VOOR ONS NEDERLANDERS HOE WIJ AL DE BEVRIJDERS EREN

BRUMMEN – Het heeft zo moeten zijn, het verblijf dat Valerie Jardin en haar man Colin hadden gepland bij een B&B in de buurt Arnhem, voelde niet goed. Zij vroegen of het kon worden omgeboekt naar Hotel Het Oude Postkantoor in Brummen. Dat was geen probleem. Hun verblijf viel samen met de officiële herdenking van de gevallen Engelsen op de stoep van het voormalige postkantoor. Ze waren getroffen door de manier waarop de inwoners van Brummen stilstonden bij deze gebeurtenis.

Valerie en Colin waren in ons land om de herdenkingen van Market Garden bij te wonen. De oom van Valerie, Vernon Smith behoorde tot de elite troepen en was met een zweefvliegtuig gedropt bij Arnhem en daar vertrok hij met een jeep richting de bekende bruggen. Helaas ging er van alles mis, zoals we nu weten en kwam hij als 17 jarige om bij Oosterbeek. Daar ligt hij dan ook begraven. Zijn moeder kwam vele jaren hierheen en vertelde altijd al met veel liefde over de Nederlanders die zij hier ontmoette. Na al die verhalen wilde Jardin dat ook zelf meemaken. "En ook wij kwamen hier alleen maar lieve mensen tegen," vertelt Jardin onze correspondent. "Zoals de eigenaren van het Postkantoor."

Dankbaarheid van de Engelsen

Jardin was vol lof over alle Nederlanders, en dan vooral de jongeren, die zo begaan zijn met alles wat er is gebeurd in de oorlog. Het feit dat wij in Brummen nog steeds herdenken dat hier krijgsgevangenen werden gedood, maakte hen emotioneel. Zij sprak met Frank Pendergast, veteraan uit Normandië en blikten terug op die tijd. Ook hij was nog erg jong destijds, net als oom Vernon.

Herdenkingen

De manier waarop wij in Nederland onze bevrijders herdenken grijpt het stel enorm aan. Ze staan versteld van de vele goed verzorgde graven en het leggen van bloemen en kransen op de dagen van herdenkingen. Jardin wilde graag 4 rode rozen leggen bij het graf van haar oom maar er waren er geen meer te koop. Het was later geweldig om te zien dat er later toch 4 rozen lagen, neergelegd door schoolkinderen zoals haar werd verteld.

"It made our week just perfect!"

Al met al hebben zij een geweldig verblijf gehad in Brummen en willen graag terug keren. Wat een enorm toeval was het dat zij hier waren tijdens onze eigen speciale herdenking. Beiden kunnen geen woorden vinden om te beschrijven hoe deze week is geweest. Thuis in Engeland zagen zij in een uitzending over Market Garden ineens majoor Hibbert voorbij komen. Nu hebben zij ook een gezicht bij de naam.

Namens hen, een hartelijk dank je wel aan de Brummense bevolking.

Meer berichten
 


Week 8

TRANSPIRATIEDe oplossing voor week 36: