La Fraternité
La Fraternité

Harmonieorkest La Fraternité opgeheven

Algemeen

Na ruim een eeuw Broederschap klinken eind dit jaar de laatste tonen

BROEK/ BRUMMEN - Muziekvereniging La Fraternité uit Broek houdt op te bestaan. Tijdens een algemene ledenvergadering op 2 september werd dit voorstel na stemming aangenomen.

La Fraternité werd in 1913 opgericht door een aantal Rhienderense leden van het Brummense Amicitia. Omdat de weg naar Brummen vaak slecht begaanbaar was werd het haast noodzaak om dichter bij huis te blijven. Eigenaar Plant van De Vroolijke Frans stelde zijn zaal beschikbaar als repetitieruimte en het orkest heeft hier al die jaren haar onderkomen gehouden. "Na de repetities werd er altijd een borrel gedronken verteld Jan Hietbrink, kleinzoon van Plant en tot 2010 eigenaar van het café. Onze eerste dirigent was de heer Schurink. Hij kwam met de stoomtram uit de Hoven maar omdat het hier zo gezellig was miste hij nog wel eens de laatste tram. Dan bleef hij hierboven gewoon slapen."

De jaren '60 waren de hoogtijdagen. Met ruim 40 spelende leden bereikte men de 6e plaats van Nederland in de Vaandel-afdeling, nu 1e divisie. In deze jaren werd ook het eerste vrouwelijke lid, Teunie van Boven verwelkomd. Nu komen er nog gemiddeld 14 personen naar de repetitieavonden, waarvan een aantal in de pauze huiswaarts gaat, en moet voor concerten een beroep gedaan worden op gastmuzikanten.

Het bestuur is niet over één nacht ijs gegaan. In vijf ledenvergaderingen, waarvan de laatste twee onder leiding van een externe partij, werden alle opties voor de toekomst besproken. Uiteindelijk heeft het bestuur haar leden geadviseerd om voor opheffing te stemmen. "Met heel veel pijn in ons muzikale hart maar met opgeheven hoofd" zeggen voorzitter Vincent Steenmans en penningmeester Erwin Jonkers. Een vereiste twee-derde meerderheid van de 19 stemgerechtigde leden gaf gevolg aan het stemadvies.

De sfeer tijdens de laatste vergadering was openhartig maar ook gespannen. Een handvol leden verliet na afloop verdrietig en gefrustreerd de zaal. "Heel naar, zegt Jan Hietbrink, deze mensen hebben zich altijd enorm ingezet voor de vereniging. Ik vind het ook erg jammer maar het is nu eenmaal democratisch besloten."

Het bestuur hecht eraan om alle donateurs en ondernemers die het orkest gesteund hebben te bedanken met een afscheidsconcert. Wanneer en in welke vorm wordt nog duidelijk gemaakt. "We hopen echt dat dan alle leden en iedereen die La Fraternité een warm hart toedraagt mee komt spelen" zegt Steenmans.

Als opleidingsorkest voor jeugdleden gaat men door tot het eind van dit jaar, zo kunnen de jonge talenten een vervangend orkest zoeken.

Uit de krant

Afbeelding
Open Camping Dag bij Minicamping Molenallee in Loenen Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt viert de eerste uitstap van de koeien naar buiten! Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Meer muziek in de klas. Algemeen 21 uur geleden
Karate staat weer op de kaart.
Karate Club Eerbeek zet zich weer op de kaart. Algemeen 22 uur geleden
Een goede warming up is het halve werk.
Geslaagde afsluiting van 25e Wintertennis Competitie Dorpen Algemeen 22 uur geleden
Rock uit de jaren '90.
Covertijd bij de Vroolijkheid Melissa Etheridge Algemeen 22 uur geleden
Foto ter illustratie.
Glaskunstenaar Lidwien Mol Algemeen 27 mrt, 15:27
Een gezellig volleybaltoernooi voor sponsoren
Bruvoc Sponsortoernooi, weer gezellig op en buiten het veld. Algemeen 27 mrt, 15:08
Via een vignet bijdragen aan onderhoud van de Veluwe?
Vrijwillige vignetten voor mountainbiken en paardrijden op de Veluwe Algemeen 27 mrt, 12:14
Vr1 VV Oeken team.
Autobedrijf Felder sponsor inloopshirts VR1 vv Oeken Algemeen 27 mrt, 12:05
Wat is hier te zien?
Speuren naar sporen op het Schaddeveld Algemeen 27 mrt, 11:55
Afbeelding
Dorpsraad Brummen wil volgende stap zetten in Burgerberaad Algemeen 26 mrt, 15:05
Een gezellige paastraining voor de jeugd.
Speciale paastraining bij Sportclub Brummen Algemeen 26 mrt, 14:47
Veel vrijwilligers kwamen een handje helpen.
Veel vrijwilligers landelijke opschoondag! Algemeen 26 mrt, 14:38