Vlnr. Theo Sprakel, John McHugh, David Floyd, Van Hedel, Frank Pendergast, Sjoerd van Leersum, Tom French.  Foto: Marion Verhaaf
Vlnr. Theo Sprakel, John McHugh, David Floyd, Van Hedel, Frank Pendergast, Sjoerd van Leersum, Tom French. Foto: Marion Verhaaf

Laatste herdenking bij Postkantoor

Algemeen

BRUMMEN - Een gedenkwaardig moment bij het Oude Postkantoor in Brummen. Op 23 september 1944, kwam op deze plek een vrachtwagen met Engelse krijgsgevangenen tot stilstand. Twee van hen waagden de sprong naar de vrijheid, slechts één lukte het inderdaad te ontsnappen. Als vergelding werd de rest onder vuur genomen, daarbij kwamen zes gevangenen om het leven. Majoor Tony Hibbert ontkwam en afgelopen donderdag was zijn dochter Caroline aanwezig bij de laatste officiële herdenking in Brummen.

Menig oud inwoner van Brummen herkent het verhaal vast. Majoor Hibbert was één van de vele parachutisten die bij Arnhem waren gedropt om Nederland te bevrijden. Het liep helaas anders. Hij werd krijgsgevangene gemaakt en samen met 24 para's werd hij, in een open vrachtwagen via Brummen naar Zutphen vervoerd. Door de smalle bocht net voor het Postkantoor in Brummen, kwam de wagen tot stilstand en Hibbert waagde de sprong uit de laadbak. Ondanks dat hij gewond raakte, lukte het hem weg te komen en onder te duiken in Brummen. Later werd hij door het verzet naar veilig gebied gebracht. Maar bij de bevrijding van Brummen was hij weer terug, tot verrassing van zijn helpers. Hij was diep onder de indruk van alle hulp die hij had gekregen van de Brummense bevolking.

Plaquette Postkantoor

Vele jaren later is er een plaquette onthuld bij het Postkantoor in Brummen. Bij de herdenkingen van de gebeurtenis met de Britse krijgsgevangen, was Hibbert steevast aanwezig. Hij bezocht vele kennissen die door de jaren heen vrienden zijn geworden. Hibbert overleed in 2014, maar vanwege de vieren van 75 jaar Bevrijding, was er een speciale delegatie aanwezig om voor deze laatste keer een herdenking te houden bij het Postkantoor. Hans Wijers (organisator) was blij verrast door de hoge opkomst van belangstellenden. De burgemeester hield een korte toespraak en ook Caroline Hibbert, dochter van Majoor Hibbert, sprak enkele woorden tot de aanwezigen. Daarna overhandigde zij de burgemeester een aandenken om de Brummense bevolking te bedanken, namens haar familie en de mannen van het 1st Parachute Battalion waar hij deel van uitmaakte.

Uit de krant

Afbeelding
Open Camping Dag bij Minicamping Molenallee in Loenen Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt viert de eerste uitstap van de koeien naar buiten! Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Meer muziek in de klas. Algemeen 19 uur geleden
Karate staat weer op de kaart.
Karate Club Eerbeek zet zich weer op de kaart. Algemeen 19 uur geleden
Een goede warming up is het halve werk.
Geslaagde afsluiting van 25e Wintertennis Competitie Dorpen Algemeen 20 uur geleden
Rock uit de jaren '90.
Covertijd bij de Vroolijkheid Melissa Etheridge Algemeen 20 uur geleden
Foto ter illustratie.
Glaskunstenaar Lidwien Mol Algemeen 27 mrt, 15:27
Een gezellig volleybaltoernooi voor sponsoren
Bruvoc Sponsortoernooi, weer gezellig op en buiten het veld. Algemeen 27 mrt, 15:08
Via een vignet bijdragen aan onderhoud van de Veluwe?
Vrijwillige vignetten voor mountainbiken en paardrijden op de Veluwe Algemeen 27 mrt, 12:14
Vr1 VV Oeken team.
Autobedrijf Felder sponsor inloopshirts VR1 vv Oeken Algemeen 27 mrt, 12:05
Wat is hier te zien?
Speuren naar sporen op het Schaddeveld Algemeen 27 mrt, 11:55
Afbeelding
Dorpsraad Brummen wil volgende stap zetten in Burgerberaad Algemeen 26 mrt, 15:05
Een gezellige paastraining voor de jeugd.
Speciale paastraining bij Sportclub Brummen Algemeen 26 mrt, 14:47
Veel vrijwilligers kwamen een handje helpen.
Veel vrijwilligers landelijke opschoondag! Algemeen 26 mrt, 14:38