Onderhandelingen over college mislukt

Algemeen

VVD neemt voortouw op weg naar een brede coalitie

BRUMMEN- De onderhandelingen over een nieuw college zijn op niets uitgelopen. De drie collegepartijen, VVD, CDA en PvdA hebben gesprekken gevoerd met de fractieleiders van D66, Democratisch Brummen, en Groen Links. De gesprekken zijn eind augustus gestart als gevolg van het terugtreden van lokaal Belang wethouder Margriet Wartena. Het leveren van een nieuwe wethouder uit de gelederen van deze partij was voor de drie andere coalitie partijen geen optie. Zij wilden blijkbaar niet met Lokaal belang verder en gingen op zoek naar een nieuwe politieke partner

Na het vastlopen van de gesprekken is de VVD als grootste partij weer aan zet om een nieuwe poging te ondernemen om tot een brede coalitie te komen. Anja Prins, VVD-lid van Provinciale Staten, zal dit proces leiden. Bij de vorming van het huidige college was zij informateur.

Mogelijke combinaties

Uitgaande van het aantal wethoudersposten zal het een 4 partijencoalitie moeten worden. Een combinatie van PvdA, Groen Links, CDA en VVD heeft met 13 zetels wel de grootst mogelijke meerderheid in de raad maar is niet voor de hand liggend. Het linkse aandeel zou voor de VVD te zwaar kunnen wegen.

De combinatie PvdA, VVD, CDA en D66 zou met 12 zetels op een ruime meerderheid in de raad kunnen rekenen. Hierbij kan echter de vraag gesteld worden of D66 een geschikte wethouder beschikbaar heeft die al bekend is met de ingewikkelde dossiers die momenteel ter tafel liggen.

Een samenstelling van de drie huidige coalitiepartijen met Democratisch Brummen levert ook 12 raadszetels op zou maar wel eens op heftig verzet van de PvdA kunnen stuiten. Persoonlijke tegenstellingen en programmatische verschillen zorgen ervoor dat er weinig liefde is tussen deze twee partijen.

En dan is er nog de mogelijkheid van CDA en VVD aangevuld met Groen Links en Democratisch Brummen. In de afgelopen raadsvergaderingen hebben de laatste drie partijen elkaar regelmatig gevonden in pogingen voorstellen van het college te blokkeren. Ook hier weer een ruime meerderheid door 12 raadszetels. In deze combinatie blijft de linkervleugel intact door de toevoeging van Groen Links. Democratisch Brummen sluit hierbij programmatisch het dichtst bij de VVD aan. En beide partijen hebben beschikbare kandidaat-wethouders met een ruime dossierkennis. Zo bezien zou deze combinatie een  degelijke basis kunnen vormen voor een kundig en slagvaardig gemeentebestuur.

Maar zover is het nog niet. De onderhandelingen zijn weer gaande en de komende tijd zal laten zien welke van deze verwachtingen uit gaan komen. Tot die tijd blijft het huidige college, gesteund door een meerderheid van de gemeenteraad, in functie.

Uit de krant

De N348 ligt er van 6 mei tot 2 augustus uit. Bron: Google Earth.
Info bijeenkomst over werkzaamheden N348 Algemeen 4 minuten geleden
Liesbeth Borgonjen voor één van haar kunstwerken.
Extra grote wisselexpositie Liesbeth Borgonjen Algemeen 24 minuten geleden
Afbeelding
Centraal Testamentenregister Columns 1 uur geleden
De Leuvenheimse beek is een fantastisch plek om te vertoeven. Foto: Monique Schuite.
Eigenheid van de dorpen wordt gewaarborgd Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Het geheim van Reuversweerd Algemeen 2 uur geleden
Ontmoet elkaar en eet gezellig samen.
Samen eten tijdens de week van de Buurttafel? Algemeen 2 uur geleden
Maar liefst 112 muzikanten verzorgden een prachtig concert.
Seniorenorkest De Vriendenkring speelt fantastisch Algemeen 2 uur geleden
 v.l.n.r.: Mariska Tichem, Ingrid Timmer, twee huidige bewoners van de oude Beekwal, Joost Harkink, Vincent Buitenhuis en Reint Scholten.Foto: Antoinette
Feestelijke start bouw woonzorglocatie de nieuwe Beekwal in Eerbeek Algemeen 3 uur geleden
Horeca eigenaren en organisatie slaan handen ineen.
Pinksterweekend in het teken van brede verbinding Algemeen 4 uur geleden
Mevrouw Gebrands en de heer Mulder in het zonnetje gezet na ieder 25 jaar vrijwillige inzet.
Vrijwillers nemen afscheid tijdens speciale bijeenkomst stichting Handsaam Algemeen 17 apr, 09:00
Samen door het prachtige landschap rondom Brummen toeren.
Tweede editie Scootmobieltocht Algemeen 16 apr, 09:00
Aziatisch hoornaar heeft geen natuurlijke vijanden in Nederland.
Aziatische Hoornaar: een gevaar voor onze bijen en natuur Algemeen 16 apr, 09:00
Afbeelding
IVN wandeling Doorstapwandeling Herikhuizerveld Algemeen 16 apr, 09:00
Linedance met de Papervalley dancers.
Countrydansen weer helemaal in de lift Algemeen 16 apr, 09:00