Raad van State streept fors in plan Eerbeek

Algemeen

"Plan op veel punten niet met de vereiste zorgvuldigheid voorbereid"

De Raad van State heeft bezwaren tegen belangrijke delen van het bestemmingsplan gehonoreerd. Op ruim twintig punten verklaarde de Afdeling Bestuursrechtspraak de beroepschriften gegrond.

Het bestemmingsplan Eerbeek is na een moeizaam voortraject op 15 maart 2018 door de gemeenteraad vastgesteld. In een totaalplan probeert de gemeente wonen en werken binnen het dorp Eerbeek in een keer te regelen. Met de uitspraak van de Raad van State kan worden geconcludeerd dat dát niet is gelukt. Met name de voor de bedrijven gecreëerde mogelijkheden heeft de Raad van State doorgestreept.

In een eerste reactie wijst verantwoordelijk wethouder Peter-Paul Steinweg erop dat "voor grote delen van Eerbeek het denkbeeldige slot er af is." Volgens de wethouder zijn de plannen met het dorpscentrum, de woningbouw in de Eerbeekse Enk, de invulling van de vrijgekomen scholenlocaties nu onherroepelijk in werking getreden.

Wat betreft de gemeentelijke plannen voor de industrie is de Raad van State zeer kritisch. In de zeer lange uitspraak komt de Raad bij herhaling tot de conclusie dat "moet worden geoordeeld dat het bestreden besluit niet met de vereiste zorgvuldigheid is voorbereid."

Daarom zijn de plannen voor het Burgersterrein en het het terrein van Mayr Melnhof aan de Coldenhovenseweg geschrapt. Ook komt in Eerbeek geen extra ruimte voor bedrijven om grondwater te onttrekken. Het nieuwe bestemmingsplan Eerbeek moest dit juist mogelijk maken. De bezwaren van de Gelderse Natuur en Milieufederatie werden grotendeels gehonoreerd. Petra Souwerbren zegt namens de federatie dat dit een heel belangrijk signaal is. "Zou het bestemmingsplan doorgaan, dan zou de papierindustrie jaarlijks 1 miljoen kubieke meter grondwater extra mogen onttrekken. Wij pleiten voor een integrale aanpak van het watergebruik, waarbij we meer rekening gaan houden met de verdroging".

Voor enkele onderdelen van het plan heeft de gemeente een half jaar gekregen om, rekening houdend met de uitspraak, een nieuw besluit te nemen. Voor onder andere het Burgersterrein en het terrein van Mayr Melnhof krijgt de gemeente een jaar de tijd om met een nieuw plan te komen.

Bij de verdediging van het plan heeft de gemeente zich laten bijstaan door de landsadvocaat. Die kon niet verhinderen dat ruim twintig bezwaarmakers (grotendeels) in hun recht stonden en dat de gemeente hen totaal bijna tienduizend euro proceskosten moet vergoeden.

Uit de krant

Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 7 uur geleden
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 7 uur geleden
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 8 uur geleden
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 10 uur geleden
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 10 uur geleden
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 10 uur geleden
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 10 uur geleden
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 10 uur geleden
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Eerbeek: Een dag vol festiviteiten! Algemeen 10 uur geleden
Daslook is een prachtig dwergkeeshondje.
Dier van de week Algemeen 10 uur geleden
Luchtfoto jaren ‘30. Onder de Coldenhovenseweg, links de Volmolenweg. Bron: Eddy Arends.
Herkomst volmolenweg. Algemeen 10 uur geleden
Ruim 80 deelnemers namen deel aan het Stratentoernooi.
Badminton stratentoernooi gezellig en sportief Algemeen 11 uur geleden