Logo brummensnieuws.nl

Liefde voor huizen verpakt in feel good televisie

"Wat het programma zo bijzonder maakt? Ze is er stellig over: "Het is mooie televisie, een soort slow TV, met zorg en liefde gemaakt, met aandacht voor duurzaamheid. En heel belangrijk: met respect voor de mensen die aan ons programma meewerken. "

Zoveel is duidelijk. Brummense Odette Lafère (49) is trots op 'haar' KRO-NCRV programma BinnensteBuiten. Met twee andere samenstellers en een eindredacteur is zij verantwoordelijk voor de inhoud van het programma en de eindmontage. Het programma is opgebouwd rond drie thema's: eten en drinken, tuin en natuur en huis en interieur. Odette houdt zich voornamelijk met het laatste onderdeel bezig: "Ik ben nu eenmaaL gek op huizen," zegt ze in de riante leefkeuken van haar woning aan de Zegerijstraat. "Als mensen hier in de regio vroegen waar we nu precies woonden in Brummen, hoefde ik doorgaans alleen maar te zeggen: in het voormalige pand van bakkerij Zweers. Want in dit huis heeft honderd jaar die bakkerij gezeten. Toen we het kochten veertien jaar geleden stond alles er nog in: het winkelinterieur, de apparatuur om te bakken en patisserie te maken, werkbanken. Met haar partner Wilko toverde Odette de winkel om tot een ruim en licht woonhuis, annex kantoor. "Wilko is erg handig. We hebben veel zelf kunnen doen. Maar het heeft ook bloed, zweet en tranen gekost. Dat is vergeten. Ik ben nu nog steeds helemaal blij met dit huis. "

Die liefde en passie  ziet Odette ook terug bij de bewoners, die hun huizen tonen in BinnensteBuiten. "In het programma laten we huizen zien die om de een of andere reden bijzonder zijn.  Dat kan zijn vanwege de architectuur, maar ook om het interieur. Hoe het is ingericht. Waarbij het niet alleen gaat om de kunstzinnigheid of de fraaiheid daarvan maar ook omdat het bijvoorbeeld vol staat met beelden of verzamelobjecten. Het kan een villa zijn, maar evengoed een appartement , een duurzaam 'tiny house', een huurhuis of een bijzonder woonobject. We brengen dat altijd met respect voor bewoners in beeld. Tenslotte laten zij ons hun huis zien. Dat is iets heel persoonlijks, maar komt wel op TV. Het komt natuurlijk wel eens voor dat mensen in hun enthousiasme iets vertellen of eruit flappen, wat verkeerd kan overkomen. Dat knippen we er dan ook uit, uit bescherming naar hen toe."

Het programma is inmiddels bezig aan het vijfde seizoen. De laatste vier seizoenen werkt Odette als samensteller mee. "En we kunnen nog vele jaren door. Er zijn zoveel bijzondere huizen om te laten zien.  En niet alleen in de Randstad, maar ook hier in de buurt. We gaan ook het hele land door. Het programma is zeer succesvol. Vanwege het respect voor de mensen, maar ook omdat we aandacht besteden aan duurzaamheid. Daarbij wordt er mooi gefilmd. Als we bijvoorbeeld natuuropnames maken, gebruiken we speciale lenzen. Zodat we ook dat vogeltje of insect prachtig in beeld kunnen brengen. In een rustige montage. Feel good televisie. BinnensteBuiten staat dan ook bijna elke dag in de top 25 van best bekeken programma's. Dagelijks kijken er nu zo'n 500.000 mensen naar. We zenden relatief vroeg uit: het programma begint op werkdagen om 18.45 uur. Over een paar weken is het dan al aardig donker en zal het aantal kijkers oplopen tot 750.000. Trouwens: we zijn dit jaar opnieuw genomineerd voor de Televizierring. Je kunt nog op ons stemmen via Facebook."

Odette ging na haar journalistieke opleiding in Kampen en Zwolle werken bij John de Mol Produkties en later bij Endemol, waar ze o.a. vijf jaar eindredacteur is geweest van Koffietijd met Hans van Willigenburg en Mireille Bekooij. " Bij John de Mol kreeg je kansen. Ik was als 25-jarige om de andere dag verantwoordelijk voor de inhoud van een dagelijks TV-programma. Ochtend-TV was toen nieuw. Er keken een miljoen mensen naar. Een waanzinnige tijd. Mooi, maar ook hectisch."

De werkzaamheden van Wilko deed Odette en Wilko, met inmiddels twee jonge kinderen, bijna 15 jaar geleden besluiten naar het wat oosten te verhuizen. Brummen werd hun nieuwe woonplaats. "Bij toeval. Maar een mooi toeval", zegt Odette.

Meer berichten
 


Week 30

VRAAGGESPREKDe oplossing voor week 9: