Afbeelding

Liefde voor huizen verpakt in feel good televisie

Algemeen

"Wat het programma zo bijzonder maakt? Ze is er stellig over: "Het is mooie televisie, een soort slow TV, met zorg en liefde gemaakt, met aandacht voor duurzaamheid. En heel belangrijk: met respect voor de mensen die aan ons programma meewerken. "

Zoveel is duidelijk. Brummense Odette Lafère (49) is trots op 'haar' KRO-NCRV programma BinnensteBuiten. Met twee andere samenstellers en een eindredacteur is zij verantwoordelijk voor de inhoud van het programma en de eindmontage. Het programma is opgebouwd rond drie thema's: eten en drinken, tuin en natuur en huis en interieur. Odette houdt zich voornamelijk met het laatste onderdeel bezig: "Ik ben nu eenmaaL gek op huizen," zegt ze in de riante leefkeuken van haar woning aan de Zegerijstraat. "Als mensen hier in de regio vroegen waar we nu precies woonden in Brummen, hoefde ik doorgaans alleen maar te zeggen: in het voormalige pand van bakkerij Zweers. Want in dit huis heeft honderd jaar die bakkerij gezeten. Toen we het kochten veertien jaar geleden stond alles er nog in: het winkelinterieur, de apparatuur om te bakken en patisserie te maken, werkbanken. Met haar partner Wilko toverde Odette de winkel om tot een ruim en licht woonhuis, annex kantoor. "Wilko is erg handig. We hebben veel zelf kunnen doen. Maar het heeft ook bloed, zweet en tranen gekost. Dat is vergeten. Ik ben nu nog steeds helemaal blij met dit huis. "

Die liefde en passie  ziet Odette ook terug bij de bewoners, die hun huizen tonen in BinnensteBuiten. "In het programma laten we huizen zien die om de een of andere reden bijzonder zijn.  Dat kan zijn vanwege de architectuur, maar ook om het interieur. Hoe het is ingericht. Waarbij het niet alleen gaat om de kunstzinnigheid of de fraaiheid daarvan maar ook omdat het bijvoorbeeld vol staat met beelden of verzamelobjecten. Het kan een villa zijn, maar evengoed een appartement , een duurzaam 'tiny house', een huurhuis of een bijzonder woonobject. We brengen dat altijd met respect voor bewoners in beeld. Tenslotte laten zij ons hun huis zien. Dat is iets heel persoonlijks, maar komt wel op TV. Het komt natuurlijk wel eens voor dat mensen in hun enthousiasme iets vertellen of eruit flappen, wat verkeerd kan overkomen. Dat knippen we er dan ook uit, uit bescherming naar hen toe."

Het programma is inmiddels bezig aan het vijfde seizoen. De laatste vier seizoenen werkt Odette als samensteller mee. "En we kunnen nog vele jaren door. Er zijn zoveel bijzondere huizen om te laten zien.  En niet alleen in de Randstad, maar ook hier in de buurt. We gaan ook het hele land door. Het programma is zeer succesvol. Vanwege het respect voor de mensen, maar ook omdat we aandacht besteden aan duurzaamheid. Daarbij wordt er mooi gefilmd. Als we bijvoorbeeld natuuropnames maken, gebruiken we speciale lenzen. Zodat we ook dat vogeltje of insect prachtig in beeld kunnen brengen. In een rustige montage. Feel good televisie. BinnensteBuiten staat dan ook bijna elke dag in de top 25 van best bekeken programma's. Dagelijks kijken er nu zo'n 500.000 mensen naar. We zenden relatief vroeg uit: het programma begint op werkdagen om 18.45 uur. Over een paar weken is het dan al aardig donker en zal het aantal kijkers oplopen tot 750.000. Trouwens: we zijn dit jaar opnieuw genomineerd voor de Televizierring. Je kunt nog op ons stemmen via Facebook."

Odette ging na haar journalistieke opleiding in Kampen en Zwolle werken bij John de Mol Produkties en later bij Endemol, waar ze o.a. vijf jaar eindredacteur is geweest van Koffietijd met Hans van Willigenburg en Mireille Bekooij. " Bij John de Mol kreeg je kansen. Ik was als 25-jarige om de andere dag verantwoordelijk voor de inhoud van een dagelijks TV-programma. Ochtend-TV was toen nieuw. Er keken een miljoen mensen naar. Een waanzinnige tijd. Mooi, maar ook hectisch."

De werkzaamheden van Wilko deed Odette en Wilko, met inmiddels twee jonge kinderen, bijna 15 jaar geleden besluiten naar het wat oosten te verhuizen. Brummen werd hun nieuwe woonplaats. "Bij toeval. Maar een mooi toeval", zegt Odette.

Uit de krant

Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 uur geleden
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 uur geleden
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 19 uur geleden
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 21 uur geleden
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 21 uur geleden
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 21 uur geleden
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 22 uur geleden
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 22 uur geleden
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Eerbeek: Een dag vol festiviteiten! Algemeen 22 uur geleden
Daslook is een prachtig dwergkeeshondje.
Dier van de week Algemeen 22 uur geleden
Luchtfoto jaren ‘30. Onder de Coldenhovenseweg, links de Volmolenweg. Bron: Eddy Arends.
Herkomst volmolenweg. Algemeen 22 uur geleden
Ruim 80 deelnemers namen deel aan het Stratentoernooi.
Badminton stratentoernooi gezellig en sportief Algemeen 23 uur geleden