Afbeelding

"Wethouder Van Ooijen handelde zorgvuldig"

Algemeen

Burgemeester Van Hedel over nevenfunctie bij Reuversweerd

BRUMMEN - Volgens burgemeester Alex van Hedel heeft wethouder Eef van Ooijen zorgvuldig gehandeld toen hij betrokken raakte bij de plannen van PvdA-voorzitter en ondernemer Fred Janssen. Van Ooijen denkt mee op welke wijze invulling gegeven kan worden aan toekomstige activiteiten rond buitenplaats Reuversweerd. Dat het onbezoldigde vrijwilligerswerk niet is gemeld aan de gemeenteraad komt "omdat het geen officiële functie is," aldus Van Hedel.

Tijdens de vorige ambtsperiode (2014 – 2018) was wethouder Van Ooijen belast met de portefeuille Ruimtelijke Ordening. "Op enig moment," aldus burgemeester Van Hedel, "liet de wethouder het college weten dat hij betrokken was bij een ontwikkeling die mogelijk zijn werkzaamheden als wethouder zouden kunnen raken. Een initiatiefnemer (Fred Janssen – red.) was op zoek naar een locatie om een centrum te vestigen voor bijeenkomsten. Er werd volgens Van Ooijen gekeken naar verschillende locaties waaronder Reuversweerd in de gemeente Brummen. Wethouder Van Ooijen was, zo verklaarde hij destijds in het college, niet betrokken bij de ruimtelijke ontwikkeling, de aankoop en de restauratie, maar bij de het bedenken van een programma dat op de toekomstige locatie uitgevoerd zou kunnen worden. Wethouder Van Ooijen wordt voor dat werk niet betaald.""

"Om alle schijn te voorkomen is binnen het college besloten dat mocht bij de toekomstige ontwikkeling het dossier op de tafel van het college zou komen, wethouder Tuiten dat zou behandelen."

Zo geschiedde. Eind 2016 vroeg de adviseur van de planontwikkelaar of het mogelijk was dat de bouwrechten op de locatie Reuversweerd naar elders mochten worden verplaatst. Wethouder Tuiten heeft toen gesprekken gevoerd met de initiatiefnemer en zijn adviseurs en bij de beraadslagingen (op 14 februari 2017) over een adviesnota in het college heeft wethouder Van Ooijen zich onthouden van deelname en stemming.

In de adviesnota legt de gemeente uit dat meegewerkt kan worden aan de verplaatsing als aan alle juridische en planologische voorwaarden wordt voldaan. De schrijver van de nota stelt zelf vast dat als het college instemt met de nota dit kan betekenen dat initiatief mogelijk niet verder wordt opgepakt en de initiatiefnemer afhaakt. Dat is niet gebeurd. Fred Janssen heeft Reuversweerd gekocht en er wordt nu, mede dankzij een provinciale subsidie van bijna twee miljoen euro, gewerkt aan revitalisatie van de buitenplaats.

Bij het aantreden van een nieuw college na de verkiezingen van 2018 heeft burgemeester Van Hedel met alle kandidaat-wethouders een gesprek gevoerd en hen gevraagd of iets bij de uitoefening van de functie voor problemen kon zorgen. "Wethouder Van Ooijen heeft toen opnieuw de onbezoldigde vrijwilligersfunctie gemeld.. Die is op 18 juni 2018 ook gemeld bij de griffie en opgenomen in het gemeentelijk overzicht van nevenfuncties," aldus de burgemeester.

De gemeentewet schrijft voor dat "het voornemen tot aanvaarding van een nevenfunctie" aan de gemeenteraad moeten worden gemeld. "Daar heeft de wethouder niet voor gekozen. Het is de vraag of die bepaling ook van toepassing is op dit soort vrijwilligerswerk. Het is aan de raad om dat de bepalen."

Uit de krant

De Marshoeve. Bron: Google maps.
Apeldoorn eist snel vertrek campingbewoners Algemeen 1 uur geleden
Stort Doonweg.
"Provincie Gelderland schendt zorgplicht" Algemeen 1 uur geleden
Manifest ondertekend waarbij gemeente kinderparticipatie een warm hart toedraagt.
Kinderburgemeester Anne pioniert Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Open Camping Dag bij Minicamping Molenallee in Loenen Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt viert de eerste uitstap van de koeien naar buiten! Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Meer muziek in de klas. Algemeen 28 mrt, 11:23
Karate staat weer op de kaart.
Karate Club Eerbeek zet zich weer op de kaart. Algemeen 28 mrt, 10:55
Een goede warming up is het halve werk.
Geslaagde afsluiting van 25e Wintertennis Competitie Dorpen Algemeen 28 mrt, 10:30
Rock uit de jaren '90.
Covertijd bij de Vroolijkheid Melissa Etheridge Algemeen 28 mrt, 10:29
Foto ter illustratie.
Glaskunstenaar Lidwien Mol Algemeen 27 mrt, 15:27
Een gezellig volleybaltoernooi voor sponsoren
Bruvoc Sponsortoernooi, weer gezellig op en buiten het veld. Algemeen 27 mrt, 15:08
Via een vignet bijdragen aan onderhoud van de Veluwe?
Vrijwillige vignetten voor mountainbiken en paardrijden op de Veluwe Algemeen 27 mrt, 12:14
Vr1 VV Oeken team.
Autobedrijf Felder sponsor inloopshirts VR1 vv Oeken Algemeen 27 mrt, 12:05
Wat is hier te zien?
Speuren naar sporen op het Schaddeveld Algemeen 27 mrt, 11:55