Afbeelding

Stikstofprobleem zet twintig projecten tijdelijk stil

Algemeen

BRUMMEN - In de gemeente Brummen liggen ongeveer twintig (bouw)projecten tijdelijk stil als gevolg van de uitspraak van de Raad van State inzake het Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Dat programma heeft onder meer ten doel minder stikstof uitstoot te bereiken in de nabijheid van gevoelige Natura 2000 gebieden. Landgoederen Brummen (Leusveld, Landgoed Voorstonden en de Empesche en Tondensche Heide) is één van die gebieden.

Bij het verlenen toestemming voor activiteiten bijvoorbeeld in de landbouw, woningbouw, wegenbouw of de industrie waar stikstof bij vrij komt hield PAS alvast rekening met toekomstige positieve gevolgen van maatregelen voor beschermde natuurgebieden. Activiteiten die mogelijk schadelijk zijn voor die gebieden mochten daarom uitgevoerd worden omdat er in de toekomst compensatie te verwachten zou zijn. Maar de Raad van State heeft daar nu een streep door gehaald.

Volgens gemeentewoordvoerder Remco van Straaten valt de situatie in Brummen in zekere zin mee: ´"Er zijn in het land gevallen bekend van projecten waarvoor het vergunningentraject al was afgerond, soms de uitvoering was begonnen, maar die door de uitspraak van de Raad van State zijn stilgelegd. Dat soortprojecten zijn er in Brummen gelukkig niet."

Zo is in Roermond een project van ruim 400 woningen stilgelegd en vormt de uitspraak ook een belemmering voor de uitbreiding van Lelystad Airport

Volgens van Straaten heeft de uitspraak wel gevolgen voor ongeveer 20 Brummense initiatieven die zich allemaal nog in een voorfase bevinden wat betreft een ruimtelijke procedure. Daar is nog geen vergunning voor afgegeven, er is nog geen bestemming voor veranderd. Die lopen mogelijk wel vertraging op. Van Straaten: "De initiatiefnemers zijn op dit moment aan zet om bijvoorbeeld te onderbouwen hoe zij de stikstof van hun project gaan compenseren of om aan te tonen dat er sprake is van een stikstofvermindering ten opzichte van de oude situatie. Omdat de uitspraak van de Raad van State nog vers is,  is iedereen, waaronder ook wijzelf, nog druk aan het onderzoeken hoe hier mee om te gaan. Verwachting is dat het rijk dit najaar ook gaat komen met mogelijke kortetermijnoplossingen."

Om welke projecten het gaat in Brummen wil Van Straaten niet zeggen: "Omdat deze zich nog in een voorfase bevinden doen wij er op dit moment geen uitspraak over. Dit is aan de initiatiefnemers zelf."

Uit de krant

Kunt u het zich voorstellen? Een baby voeden van de koningin?
"De Min van de Koningin" Algemeen 3 uur geleden
Jazz en Swingmuziek werd in WO2 verboden.
Forest Jazz Band speelt op 5 mei Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Collecte Hartstichting brengt mooi geldbedrag op in Brummen Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 24 apr, 14:39
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 24 apr, 14:20
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 24 apr, 13:39
Foto ter illustratie.
Doe mee met gezellige Buurtklusteam! Algemeen 24 apr, 12:28
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 24 apr, 12:21
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 24 apr, 12:20
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 24 apr, 12:15
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43