Logo brummensnieuws.nl

Dijkstra: de weerman van Brummen

Catrinus Dijkstra bij zijn weerstation in de tuin.
Catrinus Dijkstra bij zijn weerstation in de tuin.

BRUMMEN - Het weer en dan vooral de warmte, was het gespreksonderwerp de laatste week. Dat het warmterecord zou sneuvelen, had weerman Catrinus Dijkstra in Brummen al gedacht. Dat liet de natuur hem al zien, voor hem is dat de grootste voorspeller van het weer.

Dijkstra woont tegenover park 't Goor in Brummen en als hij ziet dat de eenden onrustig zijn en zich steeds aan het poetsen zijn, dan is er regen op komst. Maar zwemmen zij kalm hun baantjes, dan blijft het mooi weer.

Wolken vertellen je veel

Elke ochtend kijkt Dijkstra naar de lucht. De vorm van de wolken zeggen namelijk veel. Uit hoge wolken met heldere kleuren valt bijna nooit regen. Wanneer zich op een warme zomerochtend al "torentjesbewolking" vormt, moet men rekening houden met flinke buien, al of niet met onweer.

"De flora en fauna leren mij, dat het weer alleen voorspellen met computers niet anders is dan een excuus projecteren. Het stille verkeer met de vrije natuur en intieme omgang met de planten en dieren is een onbeschrijflijk beleven."

Door goed te letten op alles in de natuur probeert hij een zo goed mogelijke voorspelling te komen van het weer dat gaat komen. Zo heeft hij het vaker bij het goede eind dan de weermannen en -vrouwen bij het nieuws. "Ver vooruit voorspellen werkt niet, we leven hier en nu! Ik bekijk het per dag, want we leven vandaag." Meer schrijft Dijkstra in zijn 4e boek dat in de planning is.

Meer berichten
 


De oplossing voor week 49:

DEMONSTRATIEDe oplossing voor week 36: