Afbeelding

Dag van IJssel

Algemeen

REGIO - Op zaterdag 28 september zal de eerste Dag van de IJssel plaatsvinden. Voor veel bewoners en organisaties uit de omgeving én voor bezoekers aan de regio is de IJssel heel belangrijk. Mensen voelen zich met de rivier verbonden en worden door de IJssel ook weer verbonden met de hele IJsselvallei. Het ligt dan ook voor de hand om de IJssel met een eigen Dag te eren. De Dag van de IJssel is nadrukkelijk een combinatie van aandacht voor landschap, natuur, cultuur, erfgoed, milieu en de mensen. We verbinden initiatieven van bewoners, culturele makers, natuurorganisaties, waterschappen en gemeenten van Arnhem tot Kampen tot één groot festival van één dag. De Dag van de IJssel vindt plaats op zaterdag 28 september.

De initiatiefnemers van de Dag van de IJssel, IJsselbiënnale, Staatsbosbeheer en andere organisaties, pleiten voor een duurzame ontwikkeling van de cultuurhistorische, ecologische en waterstaatkundige waarden van de IJsselvallei, gecombineerd met een versterking van het aanbod en de recreatieve en toeristische structuur voor bewoners en bezoekers.

De Mooiste rivier

Afgelopen week is er door minister Schouten een extra impuls gegeven aan de promotie en ontwikkeling van de Nationale Parken in Nederland. In de voorgestelde standaard voor Nationale Parken gaat het vooral om het versterken van de identiteit van het gebied en de beleefbaarheid. Hoewel de IJssel nu geen Nationaal Park is, zou de IJssel met zijn IJsselvallei goed passen in het nieuwe beleid van minister Carola Schouten. Tijdens de Dag van de IJssel laten vele organisaties die vele aspecten van de IJssel en IJsselvallei zien.

De IJsselvallei is een prachtige streek met een herkenbaar karakter. Een snoer van historische Hanzesteden, karaktervolle dorpen in een afwisselend landschap met uitgestrekte uiterwaarden, natuurgebieden, bossen, landerijen en landgoederen, spannend erfgoed vol verhalen. Gelegen in twee schitterende provincies die zich uitstrekken tot de Duitse grens met als rode draad de mooiste rivier van ons land die door het gebied stroomt: De IJssel.

Doe mee en meld je aan

Dag van de IJssel wordt een dag vol aandacht voor cultuur, erfgoed, landschap, natuur, milieu én de mensen. Een dag met verschillende activiteiten op allerlei terreinen dus. Iedereen kan aanhaken: het idee is dat bewoners, culturele- en natuurorganisaties, culturele makers en bedrijven zelf langs de gehele IJssel een IJssel gerelateerde feestelijke/inhoudelijke activiteit organiseren, gelinkt aan de rivier. De verwachting is dat er vele initiatieven van Arnhem tot en met de IJsseldelta bij Kampen worden ondernomen. Daarnaast is er sprake van enkele gemeenschappelijke, IJssel-brede activiteiten die ten goede komen aan de IJssel zelf.

Komt u ook? Zet de Dag van de IJssel alvast in de agenda: zaterdag 28 september. Meer informatie is te vinden op www.beleefdeijssel.nl. Activiteiten kunnen aangemeld worden via info@beleefdeijssel.nl.

Uit de krant

Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 23 uur geleden
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 23 uur geleden
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 23 uur geleden
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen gisteren
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen gisteren
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen gisteren
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen gisteren
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 19 apr, 14:46
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 19 apr, 14:36
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Eerbeek: Een dag vol festiviteiten! Algemeen 19 apr, 14:29
Daslook is een prachtig dwergkeeshondje.
Dier van de week Algemeen 19 apr, 14:25
Luchtfoto jaren ‘30. Onder de Coldenhovenseweg, links de Volmolenweg. Bron: Eddy Arends.
Herkomst volmolenweg. Algemeen 19 apr, 14:22
Ruim 80 deelnemers namen deel aan het Stratentoernooi.
Badminton stratentoernooi gezellig en sportief Algemeen 19 apr, 14:00