Honderden vissen gedood door lozing lijmstof

Algemeen

EERBEEK - Honderden vissen in de Eerbeeks Beek hebben het leven gelaten nadat een voor hen vergiftigde stof hadden binnengekregen, geloosd door papierfabriek DS Smith de Hoop. Het ging daarbij om een synthetische lijmstof. Door de lozing kleurde de beek blauw-wit. Volgens Bernoe Meier van het Waterschap Vallei en Veluwe, dat de beek in beheer heeft, was er sprake van een incident. Het waterschap is met het bedrijf in gesprek over maatregelen om een dergelijke lozing in de toekomst te voorkomen. Hoe het uitstromen kon gebeuren is overigens niet bekend

Vrijdagmiddag kwamen bij het waterschap verschillende meldingen binnen over de plotselinge blauw-witte verkleuring van de Eerbeekse Beek ter hoogte van de Harderwijkerweg. Het waterschap startte een onderzoek naar oorzaak van plotse de verkleuring. Het advies ging uit om dieren als honden niet uit de beek te laten drinken. De gemeente Brummen plaatste waarschuwingsborden langs het traject 't Haagje – Smeestraat.

Omdat de oorzaak en de aard van de vervuiling vrijdagavond nog niet bekend was, werd de beek afgedamd ter hoogte van de Korenmolen om verspreiding van de verontreiniging te stoppen. Vervolgens werd het water daar uit de beek gehaald en in het vuilwaterriool gepompt. In de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Brummen is het gezuiverd. Later op de avond was al het verkleurde en vervuilde water weggepomp en verkeerde de beek weer in de oorspronkelijke staat. De brandweer spoelde vanaf De Hoop extra water door de bedding, zodat ook het laatste vervuilde water weggepompt kon worden. Rond 01 uur waren de pompwerkzaamheden klaar en haalde een aannemer de afdamming weer weg. Bernoe Meier zei dat het nog een geluk was dat de beek op dit moment weinig water voert. De vervuiling verspreidde zich daardoor langzaam.

Woensdag werd bekend dat de synthetische lijmstof de oorzaak was en dat het om een eenmalig incident gaat. Honderden vissen hadden niets meer aan die boodschap.

De Eerbeekse Beek staat aan de basis van de ontwikkeling van de papierindustrie. Op 22 mei 2018 werd een kunstwerk over de Eerbeekse Beek officieel onthuld. Het heeft een plek aan de wand van papierfabriek DS Smith in Eerbeek; de veroorzaker van de vervuiling. Het kunstwerk    toont wat de beek voor het dorp Eerbeek betekent. Het verbeeldt de loop van de Eerbeekse Beek van de sprengkoppen op de Veluwe, via het dorp Eerbeek met haar papierindustrie naar de oliemolen bij het Huis te Eerbeek.

Uit de krant

Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 17 uur geleden
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 17 uur geleden
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 18 uur geleden
Foto ter illustratie.
Doe mee met ons gezellige Buurtklusteam! Algemeen 19 uur geleden
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 19 uur geleden
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 19 uur geleden
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 19 apr, 17:03