Logo brummensnieuws.nl
Foto: Caitlin Sas
Foto: Caitlin Sas

Geen wrok, wel de vraag 'Waarom'

Foto: Caitlin Sas
Foto: Caitlin Sas

HALL - We zitten in de huiskamer van haar woning In Hall. Over een uurtje moet Margriet Wartena (60), sinds donderdag wethouder af, haar telefoon, iPad en andere zaken inleveren op het gemeentehuis. Een moeilijk moment? "Nee", zegt ze vol overtuiging. "Ik heb het werk met ontzettend veel plezier gedaan, veel mensen ontmoet, veel geleerd. Waardevolle ervaringen die ik meeneem."

Margriet Wartena trad vorige week donderdag af, nadat ze fikse kritiek kreeg over de wijze waarop ze het dossier Sportkompas had behandeld. Wartena: "Er is hier een politiek spel gespeeld. Het ging niet de zaak. Niet om het belang van de sport of Sportkompas. Het ging erom de poten onder mijn stoel door te zagen. Want let wel hé, 50.000 euro extra voor Sportkompas was voor een deel van de raad niet acceptabel. Een half uur na mijn opstappen, was het geld ineens wel beschikbaar. Ik ga er niet treurig om lopen doen, maar heb wel het stellige gevoel dat ik nooit een faire kans heb gekregen."

Wartena verwijst daarmee naar het begin van haar loopbaan. "Onze partij Lokaal Belang werd de grootste bij de verkiezingen. Ik had geen ambitie om wethouder te worden, maar het bestuur van de partij vroeg of ik kandidaat voor die functie wilde zijn. Na een aantal stemrondes werd ik uiteindelijk gekozen voor het wethouderschap."

En dat was een schop tegen het zere been van fractievoorzitter Mame Douma, die zichzelf in die rol had gezien. Wartena: "Die avond dat het bestuur mij naar voren schoof, is Mame gevraagd of hij loyaal zou blijven aan de partij. Dat beloofde hij. Daags erna stapte hij op en richtte een nieuwe partij op."

En daarmee begon een moeizame carrière voor Wartena. Vooral gehinderd door wat zij de "raadshoppers" noemt: drie raadsleden die meermaals van partij wisselden: Carla Wijnhoven (IPV, Fractie Wijnhoven, VVD), Hennie Beelen (IPV, GroenLinks) en Mame Douma (VVD, Lokaal Belang, Democratisch Brummen).

Margriet Wartena verwijt de raad, die in principe het college moet controleren en de kaders moet bewaken, dat ze véél te detaillistisch opereert. "Natuurlijk mag, moet een raad kritisch zijn. Maar in Brummen wordt zo diep op de details ingegaan, dat het bestuurlijk proces zo stroperig wordt als het maar kan zijn. Veel raadsleden zouden er eens wat meer op uit moeten gaan. Mensen, instanties bezoeken, situaties bekijken. Dan zou er meer begrip zijn en minder vragen. Ik ben het afgelopen jaar nauwelijks een avond thuis geweest, want ik wilde zoveel mogelijk mensen zien en bijeenkomsten bezoeken. Ik vond het verschrikkelijk leuk om te doen. Raadsleden kwam ik daarbij zelden tegen."

Donderdagochtend kreeg Wartena een telefoontje van partijgenoot (en enig raadslid) Luuk Tuiten. "Hij waarschuwde me dat er iets in de lucht hing. Mogelijk een motie van wantrouwen. Toen ik de raadszaal binnenkwam, wist ik meteen dat het fout was. Je zag het aan de mensen die op de tribune zaten. Het was allemaal al voorgekookt. Toen heb ik besloten niet meer het mikpunt te willen zijn van het gekonkel en heb bedankt voor de eer."

Ze kijkt niet om in wrok. Wel is er spijt dat het zo eindigde. Zou ze het anders doen als ze kon herkansen? "Nee. Natuurlijk denk je erover na of zaken anders aangepakt hadden moeten worden. Maar het antwoord is telkens nee. Het hele college deelt die mening overigens." Wartena vermoedt dat de raad op meer bloed belust is. "Ik sluit niet uit dat Eef van Ooijen ook geslachtofferd wordt." Zijzelf gaat op zoek naar een nieuwe maatschappelijke functie. "Ik ga niet thuis zitten. Ik zat in het onderwijs, had een eigen zaak, was wethouder. Op naar een vierde carrière."

Meer berichten
 


Week 22

VERWANTSCHAPDe oplossing voor week 9: