Zwaluw op casco kunstnest
Zwaluw op casco kunstnest

Oelewappers beschermen huiszwaluw met plank en kunstnest

Algemeen

Cortenoever – Uilenwerkgroep 'De Oelewappers' uit Zutphen werd door een Cortenoeverse veehouder om hulp gevraagd voor zijn huiszwaluwen. De zwaluwen hadden hun nestjes op een ongelukkige plek gebouwd. De Oelewappers bedachten een oplossing die zijn nut bewezen heeft. Met planken en kunstnesten is de toekomst voor de zwaluwen geregeld.

Coen Jansen is in Brummen geen onbekende. Hij dreef in de Gravenstraat de groente- en fruitwinkel. Na bedrijfsoverdracht aan zijn zoon Bas stortte Jansen zich vol overgave op vogelbescherming. Hij werd benaderd door een veehouder die de gordijnen van de stal (stroken kunststof) wilde neerlaten omdat er slecht weer aankwam. Op de aandrijfstang die dat bedient bovenin de stal zaten al 16 nesten met jongen van huiszwaluw. Als de stang zou draaien zou dat het einde van de nesten zijn. "Ik heb de boer toegezegd te helpen zoeken naar een oplossing" meldt Jansen. "Hij heeft de gordijnen toen niet neergelaten, waarmee de nesten dat jaar waren gered".

160 meter planken

Boven de aandrijfstangen heeft de Vogelwerkgroep Achterhoek over een lengte van 160 meter planken aangebracht boven de stangen. De huiszwaluwen leken een voorkeur te hebben voor de zuidzijde van de stal en voor een witte ondergrond. De aangebrachte planken werden met waterverdunde witte muurverf geschilderd. Op de planken zijn 25 kunstnesten voor de huiszwaluwen gemonteerd. Al vroeg in mei toonden huiszwaluwen interesse en betrokken 22 stelletjes de nieuwe nog af te bouwen casco huiszwaluwnesten. Bij de boerderij is een poel met rivierklei die in de ogen van de vogels zeer geschikt was om de nesten af te bouwen.

Moderne stallen

Vogelbescherming Nederland was niet op de hoogte van het bouwen van nesten op de stangen in de stal. "De situatie is ontstaan door de constructie van de moderne stallen. Gezien de situatie in Cortenoever, waar een totaal ander biotoop met weinig nestgelegenheid voor de huiszwaluw is overgebleven is extra bescherming noodzakelijk. De zwaluwen zullen komend jaar zeker op dezelfde plek terugkeren" aldus Jansen.

Financiën

In oktober hebben de 'Oelewappers' de gemeente om een bijdrage gevraagd de maatregelen uit te voeren. Hoewel de Oelewappers zich niet uitlaten over de kosten geven ze aan dat het allemaal wel meeviel. "Vooral vrijwilligerswerk en wat materiaal". Vogelbescherming en de gemeente Brummen hebben het project gefinancierd.

Met de boerenorganisatie LTO is contact gelegd om te kijken of er elders situaties zijn die in 2020 opgelost moeten worden.

Uit de krant

Stort Doonweg.
"Provincie Gelderland schendt zorgplicht" Algemeen 3 minuten geleden
Manifest ondertekend waarbij gemeente kinderparticipatie een warm hart toedraagt.
Kinderburgemeester Anne pioniert Algemeen 54 minuten geleden
Afbeelding
Open Camping Dag bij Minicamping Molenallee in Loenen Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt viert de eerste uitstap van de koeien naar buiten! Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Meer muziek in de klas. Algemeen gisteren
Karate staat weer op de kaart.
Karate Club Eerbeek zet zich weer op de kaart. Algemeen gisteren
Een goede warming up is het halve werk.
Geslaagde afsluiting van 25e Wintertennis Competitie Dorpen Algemeen 28 mrt, 10:30
Rock uit de jaren '90.
Covertijd bij de Vroolijkheid Melissa Etheridge Algemeen 28 mrt, 10:29
Foto ter illustratie.
Glaskunstenaar Lidwien Mol Algemeen 27 mrt, 15:27
Een gezellig volleybaltoernooi voor sponsoren
Bruvoc Sponsortoernooi, weer gezellig op en buiten het veld. Algemeen 27 mrt, 15:08
Via een vignet bijdragen aan onderhoud van de Veluwe?
Vrijwillige vignetten voor mountainbiken en paardrijden op de Veluwe Algemeen 27 mrt, 12:14
Vr1 VV Oeken team.
Autobedrijf Felder sponsor inloopshirts VR1 vv Oeken Algemeen 27 mrt, 12:05
Wat is hier te zien?
Speuren naar sporen op het Schaddeveld Algemeen 27 mrt, 11:55
Afbeelding
Dorpsraad Brummen wil volgende stap zetten in Burgerberaad Algemeen 26 mrt, 15:05