Afbeelding

'Onze Droom' krijgt 17.000 euro subsidie!

Algemeen

BRUMMEN - Het goede nieuws: Stichting Onze Droom in Brummen krijgt 17.000 euro subsidie van de provincie. Om maaltijden te organiseren en een groente- en kruidentuin aan te leggen. Maar dan is er wel een pand plus tuin nodig. En dat is nog niet zo eenvoudig te vinden. Voorzitter Sonja Leemkuil hoopt dat de gemeente Onze Droom het vrijkomende pand Meidoornlaan 18a gunt, waar nu nog even een huisartsenpraktijk is gevestigd. Maar ze vreest dat haar hoop ijdel is.

Stichting Onze Droom houdt twee keer per week ontmoetingsbijeenkomsten met op donderdag een lunch. Mensen kunnen er terecht voor een gesprek, puzzelen, breien, een kop koffie, een betaalbare cursus bloemschikken. Er is een repaircafé, waar defecte apparaten vaak met succes worden hersteld. Ook worden kledinguitgiftes gehouden voor mensen met een laag besteedbaar inkomen. En dat al sinds 2016. Sonja Leemkuil: "Ik heb het altijd fijn gevonden om mensen te helpen. Mijn man en hebben een minimuminkomen. Niet fijn, toch wen je eraan om met weinig geld rond te komen. Je weet dat dingen niet of minder kunt doen, die anderen vanzelfsprekend vinden. Een duurdere cursus volgen, uit eten, uitstapjes. Daardoor komen sommigen mensen met een minimuminkomen ook in een sociaal isolement terecht. Hen willen wij een laagdrempelige, warme huiskamer bieden. Dat geldt ook voor mensen die na bijvoorbeeld een scheiding of verhuizing alleen komen te staan."

Leemkuil: "Zo'n veertig mensen worden wekelijks bereikt. Ruim vijftien vrijwilligers zorgen -samen met veel van de bezoekers- dat de Onze Droom kan functioneren met een zeer bescheiden begroting. We huren nu bij het Harmonie Orkest Brummen (HOB) in aan de Meidoornlaan 18b. Daar kunnen we dinsdag van 10-12 uur en donderdag van 10-15 uur terecht. Dat is eigenlijk te weinig en we zouden wat flexibeler willen zijn: ook in het weekeinde eens een activiteit. Daarbij komt nog dat we bij HOB geen opslagruimte en geen kookgelegenheid hebben. We moeten bijvoorbeeld voor de repairshop materialen en gereedschappen van huis uit meenemen, evenals de soep voor de lunch."  

De afgelopen drie jaar kreeg Onze Droom jaarlijks 2.000 euro van de gemeente. Of dat een vervolg krijgt is nog niet bekend. Leemkuil: "We betalen er de huur van. Maar gelukkig hebben we nog wat neveninkomsten: de deelnemers betalen een kleine bijdrage. De mensen die apparaten laten repareren of die kleren in ontvangst vragen we om een geringe vergoeding als de draagkracht dat toelaat. We hebben wat donaties. Natuurlijk wil ik die 2.000 euro houden. Maar liever nog een pand. Meidoornlaan 18a is van de gemeente en komt vrij. Prachtig gelegen aan park 't Goor, voldoende groot voor onze behoefte. Dat zou echt een cadeau zijn. Dan kunnen we met die 17.000 euro van de provincie nog veel meer mooie dingen doen."

Volgens wethouder Peter-Paul Steinweg zal het pand echter na vrijkomen worden getaxeerd en de huurwaarde worden berekend. Daarna zal bepaald worden of het marktconform of maatschappelijk verhuurd gaat worden.

Uit de krant

Mevrouw Gebrands en de heer Mulder in het zonnetje gezet na ieder 25 jaar vrijwillige inzet.
Vrijwillers nemen afscheid tijdens speciale bijeenkomst stichting Handsaam Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
IVN wandeling Doorstapwandeling Herikhuizerveld Algemeen 16 apr, 14:56
Samen door het prachtige landschap rondom Brummen toeren.
Tweede editie Scootmobieltocht Algemeen 16 apr, 14:28
Afbeelding
Samenwerking Dorpsraad Brummen en IJsselmarke Algemeen 16 apr, 14:22
De lege hongerpotjes mogen weer gevuld voor goede doelen.
Actie hongerpot Algemeen 16 apr, 14:15
Aziatisch hoornaar heeft geen natuurlijke vijanden in Nederland.
Aziatische Hoornaar: een gevaar voor onze bijen en natuur Algemeen 16 apr, 14:07
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 16 apr, 13:57
Linedance met de Papervalley dancers.
Countrydansen weer helemaal in de lift Algemeen 16 apr, 13:54
Afbeelding
Dier van de week Algemeen 16 apr, 13:47
 De graven van 6 bemanningsleden van de neergestorte Lancaster. Foto: Pascal Pasman.
Herdenking 4 mei in Hall Algemeen 16 apr, 13:45
Afbeelding
Meer toelichting nodig voor inzet dieseltreinen bij RegioExpres Algemeen 12 apr, 09:00
Foto: Rutger Jongejan
Brandweer niet altijd inzetbaar door vrijwilligerstekort Algemeen 12 apr, 09:00
Maurits (11) en Noah ( 7) hebben de rubberboot naar het water gesleept.
Wadi vol water Algemeen 12 apr, 09:00
Dagelijkse reportage van de NPO. Foto: Wim Kluvers
NPO Radio 1 bericht '5 dagen' over problematiek Camping De Marshoeve Algemeen 12 apr, 09:00