Logo brummensnieuws.nl

'Zonnepark' of Industriepark

INGEZONDEN - De inwoners en iedereen die op het fietspad van het Apeldoorns Kanaal rijdt kijkt de komende dertig jaar aan tegen hekken en zevenentwintig hectare panelen: met andere woorden een industrievlakte. De dieren moeten voor voedsel naar andere plekken uitwijken en de bloemrijke rand van 10 meter om het veld klinkt aardig, maar is toch echt een doekje voor het bloeden. Een inwoner uit Hall noemde het al treffend 'schaamgroen'. GroenLinks Eerbeek-Brummen denkt dat het anders kan.

Het plan is om de weilanden zo vol mogelijk te zetten met panelen. Om diefstal tegen te gaan zijn hekken nodig volgens de verzekeringsmaatschappij, aldus de ontwikkelaars. De biodiversiteit gaat ter plaatse achteruit. En de compensatie is zeer schamel. Alleen de ontwikkelaars profiteren financieel.

Wij zijn Groen en Links en vinden dat de hele samenleving de lusten en de lasten moet ervaren. In Bronckhorst laten ze zien dat het kan. Daar is een zonnepark openbaar toegankelijk en mooi ingepast in het landschap', met veel biodiversiteit en zonder hoge hekken.

Het wordt steeds gebruikelijker om bewoners te laten deelnemen in dit soort projecten. Bijvoorbeeld door aandelen te kopen in het park. Hoe mooi zou het zijn als onze bewoners ook financieel kunnen meegenieten door een lagere energierekening? Dan zal de acceptatie voor het 'park' een stuk groter zijn.

Op 20 juni vergadert de gemeenteraad over zonnepark Hall. GroenLinks blijft streven naar aanpassing van de plannen: meer groen, geen hekken en participatiemogelijkheden voor de hele bevolking.

Het mooiste scenario zou zijn: 'het hele plan nu stoppen en opnieuw beginnen'

Gertie Sloetjes, fractielid GroenLinks

Meer berichten
 


De oplossing voor week 41:

ZELDZAAMHEIDDe oplossing voor week 36: