Logo brummensnieuws.nl

Vraagtekens Groen Links bij ESCo

INGEZONDEN - Gemeente Brummen wil haar gemeentelijke gebouwen verduurzamen en wil dit uitbesteden aan een Energy Service Company (ESCo). Dat bedrijf is er nog niet, maar de gemeente wil dit samen met een aantal andere gemeentes zoeken via een Europese aanbesteding. Deze aanbesteding kost ca. € 60.000,-. Het bedrijf krijgt vervolgens een kleine 3 ton mee om op te starten. De besparingen die het bedrijf bereikt, die zijn de komende 15 jaar voor het bedrijf. Het klinkt mooi, de gemeente wordt ontzorgd en de gebouwen worden verduurzaamd.

GroenLinks Eerbeek-Brummen heeft grote vraagtekens bij de constructie. Welke besparingen moeten bereikt worden en ten opzichte van welk energieverbruik worden de besparingen berekend? Het contract geldt voor 15 jaar, maar de terugverdientijden waarover gesproken wordt variëren van 6 tot 28 jaar. In 15 jaar kan er veel gebeuren. Innovatie, verkoop gebouw(en)? Het is ook niet duidelijk wie verantwoordelijk is als het bedrijf in financiële moeilijkheden komt of het beloofde rendement niet behaalt. Wat als een ESCo uit Spanje/Italie/Zweden de aanbesteding 'krijgt? Wat hebben plaatselijke ondernemers hieraan? Onze plaatselijke/regionale economie is hier in het geheel niet mee gediend en de aandeelhouders van een ESCo verdienen hier risicoloos veel aan.

GroenLinks wil duidelijkheid van het college van B&W en heeft veel vragen gesteld. We moeten verduurzamen, dat zijn we aan onze (klein-) kinderen verplicht. Maar laten we dat wel met goed doordacht beleid doen. Onze indruk is nu dat er geld aan de verkeerde dingen besteed wordt.

Hennie Beelen, fractievoorzitter GroenLinks

Meer berichten
 


De oplossing voor week 41:

ZELDZAAMHEIDDe oplossing voor week 36: