Afbeelding

Geweldige lokale acts tijdens Pinksterfestival

Algemeen

BRUMMEN – De weergoden hielden de spanning er tot op het laatste moment in. Zou het Pinksterfestival onder normale omstandigheden kunnen plaatsvinden of moesten op de openingsdag er nog allerhande veiligheidsmaatregelen getroffen worden door de aangekondigde storm en onweersbuien? Maar Brummen ontsnapte dit keer aan de rukwinden en slagregens en de organisatie kon haar werk voortzetten en het werd weer een feest zoals vanouds. Tienduizenden bezoekers wisten dit weekend weer te vinden naar de Pinkstermarkt, het Theater Lokaal, de Kunstmarkt, het Shantykorenfestival en alle andere activiteiten die dit jaar weer door de vele vrijwilligers zijn georganiseerd.

Paul Jolink, voorzitter van de stichting Pinksterfestival Brummen, blikt tevreden terug op het festival: "Ondanks het wat kille weer op vrijdag en zaterdag zijn de evenementen goed bezocht. Alleen de fietstochtdeelname bleef flink achter door het matige weer die dag. De zondag en maandag maakten dit echter weer ruimschoots goed met het prachtige weer waardoor we toch kunnen terugkijken op een geslaagd Pinksterfestival in Brummen".

Niet zomaar een festival

Het Pinksterfestival Brummen is niet zomaar een festival, het kent vele schakeringen: van Theater tot Diner, tot Pinkstermarkt. De Theaterwagens van Theaterdirecteur Pieter Schipmölder, op het Marktplein, vormen het kloppend hart van het Pinksterfestival. Zaterdagavond 8 juni en zondagochtend 9 juni liet het lokaal talent van Brummen en omgeving zich in vele gedaanten zien op het Marktplein.

Vier theaterwagens

De vier theaterwagens, met als kleuren rood, blauw, groen en paars, stonden weer opgesteld op het Marktplein. Nadat daar op donderdag en vrijdag 1000 (duizend!!) basisschoolleerlingen theatervoorstellingen hadden, werden de wagens op zaterdagavond en zondagmorgen met lokaal talent gevuld. Om iets voor zeven uur 's avonds gaf burgemeester Alex van Hedel de aftrap, waarin hij beloofde elk jubileumjaar zelf ook een theater-act te doen.

Dorpsdichter EVA

Daarna volgde een zeer interactief gedicht van onze dorpsdichter EVA. Ze had bij het voordragen van haar gedicht de hulp van het publiek nodig. Er werd enthousiast meegedaan door mee te spreken op de goede momenten. Uit volle borst zelfs. En dat ondanks de bui die op het tentdoek spetterde en de heerlijke frietjes die juist werden uitgedeeld. Nog een klein jaar blijft deze dichter voor onze gemeente actief. Erik en z'n kleine notitieboek sloot de opening van TheaterLokaal.


Alles kwam voorbij

De voorstellingen varieerden van een dichtende conducteur, buikdanseres, mystieke singer-songwriter tot aan bands, improvisatietheater en kleine cabareteske cadeaus. Chansons, Jazz, pop, rock en roll, alles kwam voorbij in de wagens.


Theaterdiner

En ook dit jaar was er tegelijkertijd op zaterdagavond het TheaterDiner, een combinatie van heerlijk eten voor een schappelijke prijs én genieten van minimaal één voorstelling. De DJ van de Platenbus maakt het geheel af qua sfeer: tot in de kleine uurtjes klonk er prettige muziek uit de boxen waarop het goed dansen was!

Zondagochtend om 11 uur wederom lokaal talent, maar nu meer op de klassieke toer. Opdracht was om één van de Vier Jaargetijden van Vivaldi te vertolken, naar eigen inzicht: de lente begon klassiek, met Papillon Boddeke op viool, begeleid door zijn vader op gitaar. De Zomer werd overgenomen door het Brummense bekende duo Para Eterno, dit keer aangevuld met zoon Bienò op gitaar. De Herfst werd vertolkt door Annemarie Visser, Karianne Brouwer en Eke Mannink: zij maakte van de Herfst een zoekplaatje. En het geheel werd gecomplementeerd door Bart Helmantel die de bezoekers 'naar binnen deed keren' met de Winter. Het aantal bezoekers was dubbel zoveel als vorig jaar, hetgeen bewijst dat Lokaal Talent grote belangstelling geniet!!

Theateretappen en kunstmarkt

De theatrale zondag ging verder met zeven geweldige prof voorstellingen in de Theaterwagens. De meeste hobbyisten uit de buurt die vol enthousiasme hun optredens op zaterdag/ zondagochtend deden, maakten plaats voor professionele artiesten. Er werd veel gelachen, maar ook een traan van ontroering was te zien. Het was de vijfde keer dat de Theaterwagens tijdens Pinksteren op het Marktplein stonden met misschien wel het mooiste programma tot nu toe.

Veel kunstminnende bezoekers konden hun hart ophalen tijdens de jaarlijks kunstmarkt waar de kunstenaars vanuit de wijde omtrek hun creaties toonden en verkochten en het terras op het marktplein was een aangename plek om even uit te rusten, iets te drinken of een kleinigheid te snacken. Ook hier zorgde de Platenbus weer voor een gezellig muzikaal behang.

Ook dit jaar bleek de Pinkstermarkt op de 2e pinksterdag weer de grootste publiekstrekker van het festival. De marktkooplieden waren vroeg in de ochtend al in grote getale naar Brummen gekomen om op tijd klaar te staan voor de tienduizenden bezoekers die kwamen om te genieten van de vele straatartiesten, de livemuziek op het Marktplein, de foodstands en het gigantische marktaanbod. Maar ook de grote kerk zat weer bomvol mensen en gezelligheid. Het Shantykorenfestival zorgde ervoor dat de vele bezoekers weer luidkeels konden meezingen met de zeemansliederen die iedereen nog kent. Toen de Pretband van de HOB aansloot was het feest compleet. Tot ver buiten kerk was de muziek te horen. De organisatie en alle vrijwilligers zijn er ook dit jaar weer in geslaagd om een uniek festival neer te zetten voor alle leeftijden. Brummen mag hen dankbaar zijn.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Mevrouw Gebrands en de heer Mulder in het zonnetje gezet na ieder 25 jaar vrijwillige inzet.
Vrijwillers nemen afscheid tijdens speciale bijeenkomst stichting Handsaam Algemeen 17 apr, 11:08
Afbeelding
IVN wandeling Doorstapwandeling Herikhuizerveld Algemeen 16 apr, 14:56
Samen door het prachtige landschap rondom Brummen toeren.
Tweede editie Scootmobieltocht Algemeen 16 apr, 14:28
Afbeelding
Samenwerking Dorpsraad Brummen en IJsselmarke Algemeen 16 apr, 14:22
Aziatisch hoornaar heeft geen natuurlijke vijanden in Nederland.
Aziatische Hoornaar: een gevaar voor onze bijen en natuur Algemeen 16 apr, 14:07
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 16 apr, 13:57
Linedance met de Papervalley dancers.
Countrydansen weer helemaal in de lift Algemeen 16 apr, 13:54
 De graven van 6 bemanningsleden van de neergestorte Lancaster. Foto: Pascal Pasman.
Herdenking 4 mei in Hall Algemeen 16 apr, 13:45
Afbeelding
Meer toelichting nodig voor inzet dieseltreinen bij RegioExpres Algemeen 12 apr, 09:00
Foto: Rutger Jongejan
Brandweer niet altijd inzetbaar door vrijwilligerstekort Algemeen 12 apr, 09:00
Maurits (11) en Noah ( 7) hebben de rubberboot naar het water gesleept.
Wadi vol water Algemeen 12 apr, 09:00
Dagelijkse reportage van de NPO. Foto: Wim Kluvers
NPO Radio 1 bericht '5 dagen' over problematiek Camping De Marshoeve Algemeen 12 apr, 09:00
Wethouder Steven van de Graaf (r) en voorzitter Henk Poldermans tekenen het jaarplan onder toeziend oog van bestuursleden Anne Margreet van der Horst en Hay Verstappen.
Dorpsraad Brummen en gemeente ondertekenen jaarplan Algemeen 12 apr, 09:00
Afbeelding
"We halen de lucht uit de begroting" Algemeen 12 apr, 09:00