Logo brummensnieuws.nl

Vier insprekers tijdens forum Ruimte

BRUMMEN - Een cadeautje viel er gisteravond in het forum Ruimte uit te delen aan de omwonenden van het geplande zonnepark aan de Oude Zutphenseweg. De initiatiefnemer van het plan heeft 36.000 euro in het zogeheten Gebiedsfonds Ligt op Groen gestort.  En daarmee kunnen straks in de omgeving van het park groenvoorzieningen worden gerealiseerd. In overleg met de omwonenden. Dat zei wethouder Eef van Ooijen.

Maar weinigen van die omwonenden zullen opgetogen de raadszaal na afloop van het forum hebben verlaten. Want wat voorlag was de Verklaring van geen Bedenkingen Zonnepark Oude Zutphenseweg. Die moet de weg vrijmaken voor de aanleg van een 27 hectare grote zonneweide. In tegenstelling tot het college -dat geen bedenkingen heeft ten aanzien van het plan, heeft een deel van de omwonenden die wel degelijk. Vier insprekers hadden zich gemeld.

Zo bracht Robert Carp, een van de omwonenden onder meer in dat de kernkwaliteit van het gebied door de enorme omvang van het park met daarop ook nog eens 16 transformatorhuizen van drie meter hoog en een omheining van 1,80 meter hoog ernstig wordt aangetast. Hij wees erop dat ter compensatie een bloemenlint van drie meter breed wordt aangelegd om het zonnepark. "Dat noem ik schaamgroen. Het stelt natuurlijk niets voor." Hij voorzag ook dat met de instemming met het plan een vliegwielfunctie ontstaat." Dan kan straks iedereen met grond in het buitengebied dat volplempen met zonnepanelen."

Ook buurtbewoonster Jantine Peters laakte het plan dat ze veel te groot van omvang noemde. Ze zei uiterst teleurgesteld te zijn door de wijze waarop de gemeente de (31) zienswijzen die tegen het plan zijn ingediend afhandelde. Veel van de ingebrachte bezwaren werden ' voor kennisgeving aangenomen'. Inhoudelijke reactie ontbrak vaak. De gemeente zou veel meer energie moeten steken in het stimuleren van 'zon op dak in plaats van zon op land' stelde Peters.

Guido Groot Obbink, het zonnepark grenst straks pal aan zijn woning, uitte zijn gevoel: "Probeert u zich eens voor te stellen dat pal bij uw woning iets dergelijks wordt aangelegd." Hij zei te hopen dat getroffen omwonenden op passende wijze worden gecompenseerd.

Van Ooijen bevestigde dat de aanleg van het park een majeure ontwikkeling is die een enorme impact heeft voor het aanzien van het gebied. "Het is nogal wat als je er naast woont.  Ik realiseer me dat heel goed. Maar we moeten wel wat. Met die 27 hectare zijn we er nog lang niet. Om energieneutraal te kunnen worden zullen we nog heel veel daken vol moeten leggen, circa 100 hectare grondgebonden zonneparken moeten aanleggen en zeker 37 windmolens."


 

Meer berichten
 


Week 21

SCHIEREILANDDe oplossing voor week 9: