Directeur Inge van den Berg
Directeur Inge van den Berg

De nieuwsgierigheid van het kind centraal

Algemeen

BRUMMEN - Directeur Inge van den Berg gaf 21 jaar les en deed verschillende projecten in het voortgezet onderwijs, onder meer op Terschelling en in Dieren. "Mijn hart lag bij het vmbo. Ik werkte vooral op de praktische leerpleinen van zorg & welzijn, met 4 groepen door elkaar, verschillende niveaus. Het principe van leren met en van elkaar ligt hieraan ten grondslag. Daar zag ik kinderen met prachtige kwaliteiten, die ergens onderweg toch vast zijn gelopen. In de onderwijsvernieuwing is dat ook steeds de vraag; hoe richten we ons onderwijs in zodat we jonge mensen opleiden die zich staande kunnen houden in een steeds veranderende maatschappij? 

Sinds september vorig jaar is zij directeur van basisschool Expeditie 24/7 aan de Meengatstraat in Brummen. Een heel bewuste keus. Inge: "Ik wilde na zoveel jaar graag terug naar de bron: het basisonderwijs dus. Je gaat niet meer tot je 18e naar school, het is 'een leven lang leren'. Dat ik hier kon gaan werken beschouw ik als een cadeautje. Want ik sta helemaal achter het onderwijsconcept".

En dat concept is 'unit onderwijs'. Leerlingen werken niet klassikaal, maar in kleine groepen. Ze leren de basisvaardigheden als taal en rekenen, maar een groot accent ligt op het behandelen van thema's, de zogeheten Kernconcepten. Daarbij wordt ingespeeld op de natuurlijke nieuwsgierigheid die elk kind bezit. In eigen tempo, maar wel volgens afspraken krijgt elke leerling de kans de eigen talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Daarnaast is er veel aandacht voor bewegen. In de sporthal en het zwembad, maar ook door het maken van een wandeling naar het nabijgelegen voedselbos. Of zoals de laatste weken bij het kernconcept 'energie' het maken van een 'daily mile', een kwartiertje (hard)lopen voordat de lesdag begint.

Een en ander vertaalt zich fysiek in een schoolgebouw met diverse ruimten, maar zonder nadrukkelijke afscheidingswanden. Verspreid zijn groepjes leerlingen met onder meer rekenopdrachten bezig, schilderen of simpelweg spelen met constructiespeelgoed (de groepen 1 en 2). Er zijn drie units van 20 leerlingen waarin de acht groepen zijn verdeeld, maar interactie onderling is altijd mogelijk. Inge: "Het leren moet een expeditie zijn. De docent is meer een coach. Hij of zij begeleidt de leerlingen, stimuleert ze, bespreekt de doelen en de afspraken. Omdat we een kleine school zijn, zijn ook de groepen klein. We kunnen daarom elk kind goed individueel begeleiden." Ze is vol lof over de ouderparticipatie. "Deze school wordt gedragen door de kinderen, het team én de ouders. Dankzij de inzet van de laatste groep kunnen we er met grote regelmaat op uit trekken, hebben we gastsprekers, of ouders die een workshop begeleiden. Ouders bedenken dingen, organiseren ze en zorgen voor transport"

 Hoe moet een leerling van Expeditie 24/7 straks de school verlaten. Inge: "Ik zou zeggen als een jongere met zelfvertrouwen, toegerust met vaardigheden om 21ste eeuw aan te kunnen. Die ook nieuwsgierig blijft. Zich zal blijven afvragen: ik weet en kan dit nu. Maar welke mogelijkheden liggen er nog meer om mij verder te ontwikkelen? "

Uit de krant

Kunt u het zich voorstellen? Een baby voeden van de koningin?
"De Min van de Koningin" Algemeen 6 uur geleden
Jazz en Swingmuziek werd in WO2 verboden.
Forest Jazz Band speelt op 5 mei Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Collecte Hartstichting brengt mooi geldbedrag op in Brummen Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 24 apr, 14:39
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 24 apr, 14:20
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 24 apr, 13:39
Foto ter illustratie.
Doe mee met gezellige Buurtklusteam! Algemeen 24 apr, 12:28
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 24 apr, 12:21
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 24 apr, 12:20
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 24 apr, 12:15
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43