Logo brummensnieuws.nl

Herenboerderij de Groote Modderkolk officieel geopend.

LOENEN - Op het open erf 'de Groote Modderkolk' gaat Natuurmonumenten, naast zorgboerderij Verdandi, het erf delen met coöperatie Herenboeren Groote Modderkolk. Op 25 mei was het zover; de opening van Herenboerderij Groote Modderkolk. De eerste Herenboerderij van Gelderland, de tweede van Nederland is gestart. Met enthousiasme is dit concept ontvangen door zowel de gemeente Apeldoorn bij monde van: wethouder Detlev Cziesso; Natuurmonumenten directeur Theo Wams, de provincie al eerder bij monde van gedeputeerde Peter Drenth; Herenboeren NL Geert van de Veer, pionier van het Herenboeren concept, die tijdens de opening zijn waardering uitsprak voor alle partijen.

De openingshandeling is uitgevoerd door de eerste 2 leden. Met een druk op de knop werden de luikjes van de 'kipcaravan' geopend voor de 249 kippen die vervolgens naar buiten mogen.


Het duurde even voordat de eerste kippen zich lieten zien maar dan komen ze voorzichtig naar buiten.

Het is gelukt. Een betrokken en ondernemende groep burgers uit de omgeving verkende sinds de zomer 2018, de mogelijkheid om op de Groote Modderkolk een kleinschalig gemengd bedrijf te beginnen. En dat is gelukt. De coöperatie van uiteindelijk max 200 huishoudens uit de omgeving die grip willen hebben op hun eigen eten is gestart. Een professionele boer gaat het dagelijkse werk doen. Meewerken mag, hoeft niet. De leden-herenboeren van de coöperatie investeren eenmalig in de oprichting van het bedrijf en delen vervolgens de jaarlijkse kosten. Wat ze daarvoor terugkrijgen: duurzaam geteelde groenten, fruit, aardappelen en eieren. En voor wie wil is er vlees van (brandrode)runderen, varkens en kippen van de eigen boerderij. Het Herenboerenconcept wordt momenteel op meerdere plekken in het land uitgewerkt en kan rekenen op de professionele ondersteuning van Herenboeren Nederland.

Er is plaats voor nog meer enthousiaste leden die zich aansluiten bij de meer dan 100 leden die nu de coöperatie zijn gestart. Wilt u meer weten of misschien ook Herenboer worden? Op zaterdag 22 juni 2019 om is er weer een HB informatiebijeenkomst op de Groote Modderkolk. Van 10.00 tot 11.00 uur wordt algemene informatie over het concept gegeven. Van 11.00 tot 13.00 uur is er een rondleiding langs de percelen en wordt de intentieverklaring uitgelegd. Graag aanmelden op grootemodderkolk@herenboeren.nl met vermelding van het aantal personen. Website: https://grootemodderkolk.herenboeren.nl

Meer berichten
 


De oplossing voor week 41:

ZELDZAAMHEIDDe oplossing voor week 36: