Nanda de Wit, locale coördinator
Nanda de Wit, locale coördinator

De verrassende renaissance van een dorpsschool

Algemeen

HALL - Vraag haar wat haar al 24 jaar aan Openbare Basisschool de Vossestaart in Hall bindt en ze hoeft er geen seconde over na te denken. Alles eigenlijk, maar als het een naam moet hebben: de kleinschaligheid, het kennen en gekend zijn in de kleine Hallse gemeenschap, het gebouw op de rustieke locatie, kinderen, team. Nu ja, inderdaad alles dus. En als het kan, wil Nanda de Wit, locatie coördinator, nog lang blijven ook.

En dat zulks waarschijnlijk wel gaat lukken is eigenlijk bijzonder. Drie jaar geleden waren de prognoses "niet rooskleurig". Tijdens een massaal door dorpsbewoners bezochte informatieavond in Zaal Bello, maakte het team bekend dat over enkele jaren nog maar 30 leerlingen te verwachten waren. Te weinig om de school levensvatbaar te houden. Het einde van bijna 290 jaar onderwijs in het dorp gloorde.

En dat zette Hall in beweging. Het verlies van de school zou een belangrijke pijler onder de leefbaarheid van het dorp wegslaan.

Nanda: "Die avond was een ommekeer. Er kwamen acties om de school voor het voetlicht te brengen, zelfs een woningbouwprogramma voor starters kwam van de grond en wij hebben het onderwijsconcept veranderd. In plaats van rond de 30 hebben we nu 60 leerlingen. En qua prognoses ziet de toekomst er gunstig uit."

En dat concept heet, zoals in de entreehal op de muur staat geschreven: samen in beweging, bewegend leren, vak adoptie en het persoonlijke doelen stellen van de kinderen.

Nanda: "We wilden geen onderwijssysteem als Jenaplan of Montessori adopteren, maar allerlei elementen inbrengen die in onze beleving het beste bij onze leerlingen passen."

Het bewegen manifesteert in talrijke vormen. Natuurlijk in het gymnastiekonderwijs, het telkens wisselen van de leerlingen van klaslokaal naar klaslokaal, buitenactiviteiten op het schoolplein met educatief doel en zelfs in de oude fietsbanden die gespannen zijn tussen de poten van de werktafels. Waar je lekker op kunt bewegen, terwijl je aan het werk bent. De school werkt met docenten die één vakgebied als specialisme aanbieden: rekenen, (begrijpend-)lezen, spelling en taal bijvoorbeeld.

Nanda: "We willen onze leerlingen hier een heel goede tijd geven en ze natuurlijk ook zo goed mogelijk voorbereiden op het voortgezet onderwijs. Als ze hier weggaan moeten het creatieve kinderen zijn (die oplossingsgericht kunnen denken) met voldoende geestelijke bagage. Die kunnen samenwerken maar ook zelfstandig zijn. En kinderen die tevreden terugkijken op een mooie basisschooltijd."

Nanda ziet de toekomt vol vertrouwen tegemoet. "Als er straks nieuwe woningen zijn voor starters, zal dat de school ten goede komen. Maar we zien ook dat de externe belangstelling voor de school groeit. We hebben bijvoorbeeld kinderen van ouders die vanuit het westen naar het rustiger oosten zijn verhuisd en juist een kleine school zoeken. En er komen meer ouders uit bijvoorbeeld Eerbeek informatie halen. Maar ja, het is natuurlijk een hartstikke leuke school. Met goed onderwijs."

Uit de krant

Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 15 uur geleden
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 15 uur geleden
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 15 uur geleden
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 17 uur geleden
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 17 uur geleden
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 17 uur geleden
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 17 uur geleden
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 18 uur geleden
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Eerbeek: Een dag vol festiviteiten! Algemeen 18 uur geleden
Daslook is een prachtig dwergkeeshondje.
Dier van de week Algemeen 18 uur geleden
Luchtfoto jaren ‘30. Onder de Coldenhovenseweg, links de Volmolenweg. Bron: Eddy Arends.
Herkomst volmolenweg. Algemeen 18 uur geleden
Ruim 80 deelnemers namen deel aan het Stratentoernooi.
Badminton stratentoernooi gezellig en sportief Algemeen 18 uur geleden