Afbeelding

Sjaal met Verhaal, voorbeeld van sociaal ondernemen

Algemeen

EERBEEK - Sjaal met Verhaal is een jonge, opvallende onderneming die een voorbeeld is van sociaal ondernemen met werk en inkomen voor honderden vrouwen in Nepal. De Wereldwinkels in de regio Apeldoorn-Beekbergen-Eerbeek-Doesburg-Zevenaar besteden in de maand mei extra aandacht aan de producten die deze onderneming in Nepal laat maken: mooie sjaals en creatieve viltproducten. Inge Hoogesteger is de vrouw achter Sjaal met Verhaal.

Vier en een half jaar geleden startte zij met het inkopen van de sjaals. Maar niets is zonder verhaal, vandaar de werknaam: Sjaal met Verhaal.

Haar eigen verhaal begint met een ontsteking in haar lichaam en zij moest behandeld worden. Met een topbaan bij Randstad besloot zij om tijdens haar revalidatie naar Nepal af te reizen. Zij heeft de bevolking daar leren kennen als gastvrij en uitnodigend. Onder de indruk van de leefomstandigheden inspireerde het Inge om in actie te komen. De reis heeft haar kijk op mensen en de wereld veranderd, zodanig dat zij een 'sabbatical' heeft opgenomen om hier verder over na te denken en uiteindelijk voor zichzelf tot een nieuwe keuze te komen. Zij zette haar inkoop van sjaals door en al snel had zij in haar grote netwerk voldoende bestellingen. Nog voor zij aan haar sabbatical begon heeft zij zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en ging opnieuw naar Nepal. Daar heeft zij de samenwerking gezocht en een bedrijf gevonden dat naast produceren een stichting heeft van waaruit zij hun land willen opbouwen in de vorm van een medische post en een thuis voor zwerfkinderen. Wat Inge zeer aanspreekt is de manier van werken met de mensen aldaar, vol wederzijds vertrouwen en respect. Uiteindelijk nam zij ontslag bij haar werkgever en koos voluit voor Sjaal met Verhaal, volgde een leergang Sociaal Ondernemen op Nijenrode en is lid geworden van social-enterprise.nl: 300 heel verschillende ondernemers die kiezen voor maatschappelijke waarde.

Inmiddels groeit Sjaal met Verhaal en ziet zij het bedrijf in Nepal ook groeien: er zijn nu al zo'n 800 vrouwen die een inkomen verwerven door Sjaal met Verhaal. En inkomen betekent wonen, eten en school voor hun kinderen. Inge is terecht heel trots over haar carrière verandering, haar heldere keuze en de vele mogelijkheden die dat haar gegeven heeft, bovenal voldoening door zinvolheid van haar werk.

De vrijwilligers van de vijf Wereldwinkels in de regio hebben begin april een waardevolle informatieavond en presentatie met Inge en haar medewerkers gehad. Alle reden om de komende weken de prachtige producten van Sjaal met Verhaal met trots in de winkels te tonen. Het prachtige zit niet alleen in het product maar evenzeer in het verhaal er achter.

Uit de krant

Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 10 uur geleden
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 11 uur geleden
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 11 uur geleden
Foto ter illustratie.
Doe mee met ons gezellige Buurtklusteam! Algemeen 12 uur geleden
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 13 uur geleden
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 13 uur geleden
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 19 apr, 17:03