Logo brummensnieuws.nl

Memorabel bezoek zoon vliegenier aan Hall

Peter en Acacia Cocker.
Peter en Acacia Cocker. (Foto door: Marjolein)

HALL - Het bezoek van Peter en Acacia Cocker aan Hall is bijzonder memorabel geworden voor het Australische echtpaar. Na 75 jaar heeft hij eindelijk een beeld over de laatste uren van zijn vader.

Beide dagen waren een aaneenschakeling van bijzondere gebeurtenissen en ontmoetingen.

Er was een lunch met leden van dorpsraad Eerbeek-Hall- en Hall Leeft en met de families die al die jaren voor de zes oorlogsgraven hebben gezorgd. Ontmoetingen met families die contact met de Cocker's hebben onderhouden en met onbekenden die herinneringen met het echtpaar deelden. Heel bijzonder was de kennismaking met mevr. Wensink uit Eerbeek. Als meisje van 10 jaar heeft ze de crash zien gebeuren en haar vader was als eerste bij het neergestorte vliegtuig.

Haar verhaal was voor Peter Cocker de 'missing link'.

Historicus Hendri Schut, kleinzoon van Willem Schut die als gemeentewerker de bemanningsleden heeft begraven, had een fotoboek samengesteld over de gebeurtenissen in 1944.

Vele namen kregen zo een gezicht. Voor het eerst bezocht Peter de plek op het Soerense Zand waar het vliegtuig van zijn vader neerstortte. Daar onthulde hij, samen met burgemeester Van Hedel een herdenkingsteken. Mede door de doedelzakmuziek van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums was de plechtigheid indrukwekkend.

Voor de 4 mei herdenking op de Hallse begraafplaats werd het echtpaar met oude legervoertuigen opgehaald. Kinderen van de Vossestaart vormden een erehaag voor de ruim 300 bezoekers en maakten kennis met de eregasten.

Na de kransleggingen bedankte een ontroerde Peter Cocker iedereen voor 75 jaar 'a life time' zorg en toewijding voor het graf van zijn vader en zijn vrienden en de warme ontvangst in Hall. "Ik kan me geen mooiere laatste rustplaats voor mijn vader wensen en hoef me nooit meer zorgen om hem te maken".

Een interview met Peter Cocker is te zien bij Omroep Gelderland.

Meer berichten
 


De oplossing voor week 30:

CONCENTRATIEDe oplossing voor week 36: