Afbeelding

We gaan knallen dit jaar!

Algemeen

Carbidschieten, in de gehele gemeente Brummen kan je er op oudejaarsdag niet om heen. U hoort de heftige knallen van kilometers ver vandaan komen.

Geschiedenis en ontwikkeling

Carbidschieten gaat terug tot in het begin van de twintigste eeuw. Er werd geschoten met oude jaarwisselingen, maar ook met huwelijken en het in ondertrouw gaan. Het losschieten van de bruid noemden ze dat. Carbid werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor fietsverlichting en dorpssmeden gebruikten het om te lassen. Medio jaren 70 groeide het carbidschieten uit tot een sociale activiteit. In 2014 is carbid schieten met een melkbus officieel als 50ste traditie op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed lijst toegevoegd. Immaterieel erfgoed is 'levend erfgoed'. Het gaat dus niet om gebouwen of goederen maar sociale gewoontes, rituelen en tradities, die erkent worden als cultureel erfgoed. Kenmerkend is dat immaterieel erfgoed over gedragen wordt van generatie op generatie en belangrijk is voor een gemeenschappelijke identiteit.

Harde knallen

Dat Carbid hard knalt is niet te ontkennen! Dit is onder meer aangetoond in het 7e seizoen van het TV programma Checkpoint. Hier kwam uit, dat het carbidschieten de luidste knal geeft, met een sterkte van wel 110 dB. Dit werd ook in andere seizoenen van Checkpoint niet overtroffen met de knaltesten, carbidschieten is verreweg de luidste.

Carbid Schiet Evenementen

Er zijn meerdere besloten feestjes, maar er zijn ook plekken die openbaar toegankelijk zijn. De Vroolijke Frans steekt op oudejaarsdag van 14.30 tot 18.00 uur carbidbussen buiten af.

Op de L.R. Beijlenlaan zijn de weilanden van de familie Breukink publiekelijk toegankelijk en ingericht door Stichting Brummens Carbid Team. Er wordt beweerd, dat als de wind goed staat, de knallen van de 13 carbidbussen die op het terrein van de familie Breukink aan de L.R. Beijlenlaan opgesteld staan, tot in Zutphen te horen zijn. Heel herkenbaar ook, door de opeenvolging van de meerdere bussen met enkele iets grotere knallen erachteraan. Het Brummens Carbid Team oftewel BCT stelt voor de kinderen gehoorbescherming in de vorm van oorkleppen, gratis beschikbaar. Het terrein is open van 12:00 tot 20:00 uur. De Stichting is nog in afwachting van de gemeente op het verkrijgen van de horeca toezegging voor de drankverkoop. Maar dat zit naar verwachting goed. Kelvin's Friethuis zal aanwezig zijn en Harm en de VoederCarbidels (een gelegenheidsformatie van muzikant Harm van Essen) treedt er op. U bent van harte welkom!

Uit de krant

Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 10 uur geleden
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 10 uur geleden
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 11 uur geleden
Foto ter illustratie.
Doe mee met ons gezellige Buurtklusteam! Algemeen 12 uur geleden
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 12 uur geleden
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 12 uur geleden
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 19 apr, 17:03