Afbeelding

Duurzaam cultuuronderwijs op scholen

Gemeentenieuws

Brummen – Samen met partners zoals scholen, Stichting Welzijn Brummen, Bibliotheek, muziekverenigingen, Culturele Stichting en de combinatiefunctionaris Cultuur wil het gemeentebestuur cultuuronderwijs op scholen in onze gemeente een blijvende impuls geven.

Hierbij wordt aangehaakt bij het landelijke programma 'Cultuureducatie Met Kwaliteit' (CMK). Woensdagmiddag 21 november vond de startbijeenkomst plaats in de raadzaal van het Brummense gemeentehuis. Doel is om in de loop van volgend jaar heldere afspraken met elkaar gemaakt te hebben om cultuuronderwijs op scholen een stevigere plek te geven. Dit krijgt vorm in een samen af te sluiten convenant.

Namens de gemeente opende wethouder Margriet Wartena, zelf jarenlang actief geweest in het onderwijs, de bijeenkomst. Zij hield een warm pleidooi om samen een goede basis te leggen voor goed inhoudelijk en ook blijvend cultuuronderwijs op de basisscholen. Zij opende op ludieke wijze de startbijeenkomst. Met haar hoofd door een 'schilderij-omlijsting' citeerde zij uit een interview met haarzelf dat onderdeel uitmaakt van een portrettenreeks van de Cultuurmaatschappij Oost. Deze organisatie ondersteunt het komende jaar bij het opstellen van het convenant in onze gemeente. In zo'n convenant staan afspraken over de waarde van kunst en cultuur in het onderwijs en hoe we ervoor kunnen zorgen dat dit een vaste plek kan krijgen zodat ieder kind hiermee in aanraking komt.

Een concreet vervolg in 2019

Aanleiding voor de startbijeenkomst is het landelijke programma Cultuureducatie Met Kwaliteit (CMK). Zowel provincie als rijk subsidiëren dit programma dat loopt van 2017 tot en met 2020. Aan dit programma doen in onze gemeente meerdere basisscholen mee. Scholen die hiermee kenbaar maken dat ze de ambitie hebben om cultuureducatie op hun school een vaste plek te geven. Belangrijk onderdeel van de bijeenkomst was samen brainstormen over een aantal belangrijke vragen, bijvoorbeeld wat scholen nodig hebben van anderen om cultuureducatie daadwerkelijk goed vorm te geven. Op het eind van de bijeenkomst werd afgesproken deze bijeenkomst in 2019 een vervolg te geven. Een werkgroep gaat de geopperde ideeën en wensen verder uitwerken. Een klus die uiteindelijk in de loop van 2019 moet leiden tot heldere afspraken over cultuureducatie met de deelnemende scholen in onze gemeente.

Uit de krant

Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 12 uur geleden
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 12 uur geleden
Michelle Hofenk blij met support vanuit VV.Oeken.
Stichting 22Q11 blij met reclamebord bij vv Oeken Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 13 uur geleden
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 19 apr, 17:03
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 19 apr, 15:14
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 19 apr, 15:13
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 19 apr, 15:11
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 19 apr, 15:00
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 19 apr, 14:46
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 19 apr, 14:36