Logo brummensnieuws.nl

Pontveer Brummen haalt landelijke pers

Het pontveer in Brummen is sinds deze week bekend in heel Nederland. Het feit dat pontbaas Dirk Wijers geen zware voertuigen meer naar de overkant bracht, werd  ineens landelijk nieuws. Door de enorm lage waterstand in de IJssel, was het echter geen optie de militaire voertuigen naar de overkant te brengen. Bij normaal gebruik kan de pont gemakkelijk 6 auto's en een groot aantal fietsers vervoeren over de IJssel. Maar door de droogte ligt de pont lager in het water en zou het bij te zware belading zelfs vast kunnen komen te zitten op de bodem van de IJssel.

Zware voertuigen worden geweigerd

Mede hierdoor vaart de pont nu slechts met 3 tot 4 auto's naar de overkant, juist vanwege het gewicht dat meegenomen moet worden. Motoren, wandelaars en fietsers zijn tot nu toe nog geen probleem. "Dit is voor mij ook nieuw!" zegt pontbaas Dirk Wijers. "Dit heb ik nog nooit eerder meegemaakt!" In de 42 jaar dat hij intussen pontbaas is op het veer tussen Brummen en Bronkhorst, is het nog niet eerder voorgekomen dat het waterpeil zo ontzettend laag was. Terwijl hij ons te woord staat, komt de boot van Rijkswaterstaat voorbij, zij peilen op dat moment de diepte in de geul voor de scheepvaart.

Herkend worden van tv

De meeste passagiers die nu op het pontje komen, vragen naar de hond van Wijers. Die was in het journaal dan ook goed in beeld. De hele dag door krijgt hij vragen, niet alleen van zijn passagiers, maar ook van de schrijvende pers en zelfs een radiozender uit Zutphen zal die middag nog contact met hem opnemen.

Of het hem nou extra oplevert? "Geen idee, maar druk is het met dit prachtige weer toch."

Meer berichten
 


Week 30

De oplossing voor week 30 is: PARELOESTER 1 - 27 - 49 - 48 - 19 - 14 - 17 - 25 - 72 - 8 - 62

De oplossing voor week 30: